Obchvat Lysé v nedohlednu. Černé scénáře mluví i o dvouletém zdržení

Obchvat v Lysé snad nikdy nebude
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velké trable musí řešit radnice Lysá nad Labem v rámci plánované stavby obchvatu. Nejasnosti kolem pozemků celý projekt výrazně prodlužují. Momentální situace má do růžové hodně daleko. Kde je zakopaný pes?

Rovných pět pozemků pod budoucím obchvatem v Lysé nad Labem stále zůstává rébusem, pro který se nepodařilo najít rozřešení. Stále nejsou vykoupené ani směněné.

První etapa o délce 800 metrů byla po překonání sporů s ekologickým sdružením a s výkupy potřebných pozemků uvedena do provozovu 16. června 2006 a stála 50 milionů korun.

Nejčerstvější informace mluví jasnou řečí. Jeden vlastník pozemku zemřel, přičemž se čeká na dědické řízení. Velké trable jsou ale i s dalšími plochami.

"Celkem zbývá vykoupit pět pozemků, v rámci nich je skutečně velmi problémové jednání. Dva z pozemků jsou navíc zatíženy exekucí," nastínila současnou situaci mluvčí radnice Jana Křížová. "V tomto ohledu se skutečně nic uspíšit nedá," smutně dodala a také poznamenala, že případně vyvlastňování pozemků by začátek stavby skutečně citelně zdrželo.

Rada kraje už dokončení schválila

Sešla se k této problematice již během dubna a vše schválila jako investiční akci kraje. Do konce června navíc uložila zajistit veřejnou zakázku na výběr dodavatele komplexní projektové dokumentace, inženýrské činnosti a také autorského dozoru za bezmála 7 milionů korun.

Spolupráce na výstavbě obchvatu byla dokonce podepsána již v roce 2015, a to tehdejším hejtmanem Milošem Peterou.

Nejnovější předpoklad je takový, že vzhledem ke všem odkladům by se měla auta po novém obchvatu prohánět někdy v roce 2020.

Smyslem dohody bylo primárně zajistit společný postup při projekční a majetkoprádní přípravě dostavby obchvatu s tím, že město bezúplatně převezme od Středočeského kraje dokumenty pro územní rozhodnutí, též zajistí realizaci a dopracování do stadia projektu až ke stavebnímu povolení.

Město se zavázalo, že se o vše postará. Včetně debaty s vlastníky pozemků, kterých se stavba obchvatu přímo dotkne. Je zřejmé, že Středočeský kraj jako takový v tomto směru nic dělat nebude. "Pozemky pod plánovaným obchvatem zajišťuje město Lysá nad Labem na základě smlouvy o spolupráci," potvrdil tiskový mluvčí Pavel Lochař.

"V současné době je na odboru krajského investora vypsán tendr na zhotovitele projektových prací a inženýrské činnosti. Přesné datum stavby teď neumíme odhadnout," podotkl Lochař s tím, že pokud se nepodaří dohodnout s majiteli pozemků, tak následný vyvlastňovací proces je minimálně na rok. Podle radnice by ale doba zdržení klidně mohla zabrat i roky dva.