Nymburk se chystá opravit chátrající památku: Dokáže ale nalézt potřebné finance?

Staré děkanství potřebuje nutně rekonstrukci
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Staré děkanství v Nymburku je v havarijním stavu a potřebuje nutně rekonstrukci. Radnice nyní připravuje první kroky k záchraně velmi atraktivního místa. Co konkrétně město chystá a bude to stačit?

Na rozpadající se památku skutečně není moc příjemný pohled. Již dlouhých pět let se přitom ví, že je opěrná zeď ve velmi špatném stavu, ovšem až doposud město nic pro její rekonstrukci neudělalo.

Provizorní opatření, která by měla zabránit jejímu totálnímu zřícení, se tedy budou realizovat až teď. "Vždycky se našly důležitější věci k řešení. Za ta léta se zeď ještě více bortila a ještě více rozpadávala," potvrdil starosta města Pavel Fojtík.

Její stav praštil určitě do očí každého návštěníka věže Kaplanky v rámci Dnů evropského dědictví. A právě pod tíhou tohoto okamžiku se stane první zcela opravenou částí areálu Starého děkanství.

Město opravu schválilo, ovšem nemá peníze

Rada města se po pěti letech konečně rozhoupala a schválila opravu ohradní zdi v areálu. Jedná se konkrétně o severní zeď, která je vystavěna z lomového kamene s pozdějšími cihlovými vysprávkami o celkové délce okolo 40 metrů.

Areál Starého děkanství číslo popisné 29 v Nymburku včetně ohradní zdi je nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR a zároveň se nachází na území městské památkové zóny Nymburk.

Koruna ohradní zdi je částečně kryta pálenými taškami bobrovkami, které jsou však na mnoha místech nahrazeny či překryty deskami z vlnitého eternitu. "Stav zdiva je havarijní a část ohradní zdi se již zřítila, další část vykazuje značné vyklonění," popsal momentální situaci mluvčí města Petr Černohous.

Rekonstrukci provede firma Komplet stavby Nymburk s.r.o. Termín dokoneční je plánován do 16. 10. 2017 za celkovou částku bezmála 630 tisíc korun. Jenže tady je problém. Celková cena je totiž nižší, než je hodnota finančních prostředků vyčleněných pro akci v rozpočtu města. "Nyní stojíme před výzvou, jestli dokážeme nalézt prostředky na opravu celého prostoru. Zkusíme prověřit norské nebo švýcarské fondy," dodal Fojtík.

Čím je Staré děkanství atraktivní?

Vlastní budova Starého děkanství byla vystavěna zřejmě okolo roku 1657 v rámci obnovy města po třicetileté válce. Objekt byl připojen k vnitřní straně věže zvané Kaplanka a přilehlé kurtiny středověkého městského opevnění.

Uvnitř objektu se nachází černá kuchyně a gotické sklepy se studnou. Při vjezdu do dvora z Kostelného náměstí je zachována barokní zděná brána. V areálu byly umístěny i některé cenné náhrobky ze zrušeného hřbitova u kostela sv. Jiří.