Zdravotní sestry ve Středočeském kraji dostanou přidáno. Proč to ale tak trvá?

České zdravotnictví se potýká s akutním nedostatkem sester u lůžek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdravotní sestry čekají na zvýšení svých platů. To se ale zatím stále oddaluje. Středočeský kraj se teď chystá zvýšení urychlit a už brzy by si tak zdravotní sestřičky, které pracují v lůžkových zdravotnických zařízeních, měly polepšit o cca 2 000 korun hrubého. Proč ale takové zdržení?

Ministerstvo zdravotnictví v květnu schválilo dotační program, z nějž má být od července vyplácen dvoutisícový příplatek zdravotním sestrám. Něco tu nesedí. Máme totiž konec července, zdržení je tedy patrné. "Žádosti byly krajskému úřadu předány do pátku 21. července 2017. Kraj tyto žádosti následně hromadně předá ministerstvu a vyčká na jeho rozhodnutí," uvedl náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka. A tak nezbývá, než zase čekat.

Navýšení platu by se mělo týkat asi 43 tisíc lidí. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky je průměrný plat zdravotní sestry necelých 28 500 korun

Komplikovaná administrace
Pokud ministerstvo rozhodne, pak obdrží kraj ze státního rozpočtu peníze. Jednotlivé dotace přímo konkrétním poskytovatelům zdravotních služeb na základě veřejnoprávních smluv by mělo schválit mimořádné zastupitelstvo kraje. Nejasnosti jsou ale dál. Prý jde o nepřesnou metodiku a formulace dotačního programu a ne všechny kraje postupují stejně. 

Nedostatek sester

České zdravotnictví se potýká dlouhodobě s nedostatkem sester u lůžek. Podle ministra Miloslava Ludvíka jich chybí mezi dvěma až čtyřmi tisíci. V plánu je i proto další navýšení platů ve zdravotnictví o deset procent. Tarifní část platu je u sester přitom asi 12 000 až 13 000 korun. V úhradové vyhlášce na příští rok podle Ludvíka bude na toto navýšení prostor.

Dotkne se všech zdravotnických nelékařských pracovníků pracujících na tři směny nebo ve dvanáctihodinových směnách. Peníze dostanou jen ti, kdo mohou pracovat bez odborného dohledu, netýká se to tedy zdravotnických asistentů.