Šikana městské policie? Dávejte si pozor od 1. srpna!

Na sociální sítě se dostal ofocený dopis
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokutovat a kasírovat! Tak by mělo znít nové heslo pražské městské policie. Poslání se zvrhlo v šikanu, která se nevyhýbá ani samotným strážníkům. Existují kvóty na počet pokut, které musí být uděleny. Když se nedosahuje přiměřených čísel? Pokutu dostanou i koloběžky! Jak funguje systém šikany?

Pražští strážníci dnes dostali vzkaz. Nejde o ledajaký nedůležitý cár papíru, jde o slova jejich ředitele Miroslava Stejskala. Ten spočítal, že policisté zjistili na Praze 1 o polovinu méně přestupků než loni, a to by mu prý jen těžko vysvětlili. Proto se bude situace řešit. 

Procházejte se nečinně ve svém volnu!

"Důsledky si samozřejmě ponese každý z Vás individuálně podle toho, jaký stav jsme u konkrétního strážníka zjistili," píše ředitel. Pokračuje tím, že nečinně se mohou strážníci po městě procházet, když mají volno. V dopise se píše dokonce i to, jaké může být řešení situace s málem vybraných pokut: Od 1. srpna budou strážníci vykazovat veškeré přestupky spáchané jízdou na kole, nebo koloběžce po chodníku, v protisměru, nebo na místech, kde je to zakázané. Takže pozor! Jakmile se prohřešíte vy nebo vaše dítě, je vám v patách strážník s pokutovým bločkem. Teď už víte i to, proč to vlastně dělá. Smutné je, že nikdo nesleduje statistiku toho, kolika lidem strážníci pomohli.

A co vraždy?

Pokud vám připadá trochu zvláštní, že by měl být počet pokut, a tedy i prohřešků v časové ose stále stejný, nejste sami. Nezbývá než doufat, že to stejně nefunguje na jiných policejních odděleních. Přestavte si totiž sami situaci, kdy kriminálka řešila například loni pět vražd v jednom regionu, ale letos se tam žádná nestala! Jak by asi zněl výhružný dopis jim? 

Vypadá to trochu, jako by policie zapomněla, proč vlastně pokuty dává. Není to kvůli plnění kvót, nýbrž kvůli vychovávání obyvatel. Ten, kdo byl pokutován, to už příště třeba neudělá. To policie na Praze 1 tak málo věří ve svou "výchovnou funkci"? Ne, jde prý o standard. 

"To je klasika. Brácha u nich dělá. Mají normálně limit vybraných pokut. Pod čarou jsou sankce, nad ní prémie," vysvětluje Tomáš Lévý na Facebooku. "Říká, že je to stejné skoro všude," uzavírá debatu. Většina reakcí na sociálních sítích je však daleko méně smířená s policejní realitou. Od názoru, že je městská policie spíše bezpečnostní firma, která se vymkla kontrole, přes nápad, že by měli z názvu smazat slovo policie, až po vtipné komentáře: "Přestupky spáchané jízdou na koloběžce. Konečně někdo začal potírat ty nejhrůznější zločiny!" nebo "Navrhuji pokutovat i chodce za chůzi v protisměru. To by v tom byl čert, aby brzo nebylo na pěkné prémie!"

Ach, ta gramatika...

Kritika se snesla i samotnou formu sdělení. Je pravda, že chyb je v textu hodně a člověk v takové pozici by měl být buď schopný ovládat svůj rodný jazyk, nebo mít dost rozumu na to, nechat si text zkorigovat. Možné ale je, že vsadil zkrátka na to, že podřízené vyděsí svým přístupem, a nestihnul se proto zhrozit nad hrubkami. 

Reakce? 

Přímo pan Stejskal do telefonu odmítl říci cokoliv. Na odpovědi, která by pro veřejnost zněla přijatelně, pracuje v současnosti tiskové oddělení. A práce to bude bezesporu velmi náročná.