Kolín získal dotaci na rekonstrukci ubytovny: Jaké s ní má plány?

Ubytovna v Kolíně by měla nově sloužit jiným účelům
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dobrá práce kolínské radnice. Té se podařilo úspěšně odkoupit soukromou ubytovnu v Legerově ulici a navíc získat dotaci na její rekonstrukci. Jak velkou finanční injekci chátrající budova dostane?

Nebyla to žádná "hurá" akce, ale promyšlený krok kolínské radnice. Podnětem byly především stížnosti, které se na ubytovnu v rámci veřejnosti vázaly. Situace začala být neunosná a radnice tak musela jednat.

"Rozhodli jsme se odkoupit soukromou ubytovnu a kultivovat tak veřejný prostor nedaleko centra našeho města," vysvětlil místostarosta města Tomáš Růžička, přičemž uvedl i fakt, že se objekt nachází v atraktivní části města a je třeba, aby nejen svým zevnějškem, ale i užitím reprezentoval město.

Bodoucnost ocení samoživitelé

Ubytovna až doposud sloužila výhradně osobám, které dlouhodobě pobíraly dávky hmotné nouze. Nyní by sice také měla poskytovat přístřeší finančně chudším obyvatelům, ovšem trošku jiného typu. "Budoucí byty budou určeny zejména pro občany, kteří mají nižší pravidelné příjmy. Například uvedu rodiče samoživitele s dětmi," popsal Růžička.

Novým záměrem radnice je přebudovat objekt na dům o osmi bytových jednotkách v režimu sociálního bydlení. V současné době je připravována zadávací dokumentace na rekonstrukci a zároveň bude provedena platba za nákup uvedené nemovitosti. Uskutečnění platby zabralo delší čas primárně pro závazný právní akt, na který se čekalo a díky kterému byla dotace městu přiznána.

Kolín získal na rekonstrukci ubytovny dotaci z Integerovaného regionálního programu, a to ve výši 8,1 milionu korun.

Kolín již místem, kde ubytovává bezdomovce, disponuje. Nachází se mimo centrum města, a to na adrese Polepská 550. Zde jsou nabízena místa pro osoby bez střechy nad hlavou. Jejich počet se ale nijak neeviduje, a tak neexistují žádné statistiky, kolik lidí je na tom v Kolíně tak špatně, že střechu nad hlavou nemá.

"Bezdomovce neevidujeme v žádném rejstříku, ale podle našich šetření odhadujeme, že v našem městě dlouhodobě či krátkodobě přebývá  do padesáti osob bez trvalého domova," dodal místostarosta města.