Požár chaty údajně způsobila televize: Škoda se vyšplhala na dva a půl milionu

Po lokalizaci následovalo zdlouhavé dohašování včetně rozebírání střechy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ve Stříbrné Skalici shořela zděná chata, kterou majitelé nedávno zrekonstruovali. Stalo se tak v rekreační oblasti, kde požár jako první uviděl soused. To už ale byla chata celá v plamenech. Majitelé byli v tu dobu pryč. 

Díky rychlému příjezdu hasičů trvalo necelou hodinu dostat požár pod kontrolu. Bohužel i tak byla škoda vysoká. “Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na dva a půl milionu korun,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Majetek za milion a půl se hasičům podařilo zachránit.

Pět jednotek bojovalo s ohněm ze země, výškovou techniku nešlo kvůli špatně přístupnému místu použít. Během zásahu vynesli tři velké propanbutanové lahve. Doutnající zbytky hasiči hlídali ještě několik hodin. Podle informace od vyšetřovatele vznikl požár s největší pravděpodobností od LCD televizoru.

Výbuchy televizí způsobily již několik požárů

Nejde o výjimečný případ, kdy se příčinou požáru stala nejspíš LCD televize. Už několik rodin hlásilo závadu na svém televizoru. Tomu, že by TV mohla explodovat, se samozřejmě výrobci brání. "Výbuch LCD obrazovky prý opravdu není možný," tvrdí i vyšetřovatel příčin vzniku požárů Ondřej Šafránek. "Mohu ale s jistotou říci, že kompenzační elektrolytický kondenzátor může při explozi (rozžhavený a navíc hořlavý elektrolyt) zapálit hořlavé plasty v okolí jeho umístění. Stalo se mi to v praxi několikrát," dodal. 

Klíčová slova:
tv