V Nymburku se připravuje exkluzivní otevření krytu civilní obrany. Co se v něm chystá?

Objekt civilní obrany se otevře 9. září
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velmi zajímavá atraktivita bude již brzy zpřístupněna v Nymburku. Všichni milovníci válečné tématiky, ale i široká veřejnost, se totiž budou moct kochat prostory krytu civilní obrany. Z jakého roku pochází a kdy bude opět zpřístupněn?

Blíží se akce, která je spojena s množstvím zajímavostí v jednotlivých městech. V Kolíně třeba v rámci Dnů evropského dědictví, které startují 9. září, znouotevřou zapomenuté terasy, v Nymburku zase připravují unikátní možnost prohlídky zpřístupněného krytu civilní obrany v ulici Lipová.

"V rámci Dnů evropského dědictví 9. září jsme pro všechny připravili skutečnou lahůdku," láká starosta Nymburka Pavel Fojtík všechny k prohlídce objektu, který se městu opět podařil zpřístupnit v těsném sousedství hřbitova.

Opuštěný objekt má bohatou historii

Podle dochovaných záznamů byl protiatomový kryt totiž v provozu již od roku 1956. Udržován byl v provozoschopném stavu do roku 1992. “Až do letošního roku byl opuštěný. V červenci ale rada města vybrala nového nájemce a ten přislíbil, že všechny objektem provede," vysvětlil Fojtík.

Nový provozovatel také přišel s unikátním nápadem. V objektu totiž má v plánu vybudovat tzv. akvaponii. Zahrada již v současné době prochází úpravou a měl by zde být vysázen ovocný sad. Samotná akvaponie je pak integerovaný systém produkce potravin, který spojuje chov ryb (akvakulturu) a pěstování rostlin bez půdy (hydroponii). Jedná se o téměr uzavřený umělý ekosystém, který napodobuje procesy v přírodě.

"Vím, že objekt v Nymburku existuje a nikdo se o něj dlouho nestaral. Je skvělé, že se to změnilo a moc rád si ho prohlédnu," těší se Karel Vaněček, že v září konečně dostane příležitost vidět objekt zevnitř.