Nymburské sídliště Jankovice čekají úpravy za desítky milionů

Jankovice projdou revitalizací za desítky milionů
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Více parkovacích ploch, nebo naopak větší množství zeleně? Tato otázka se s ohledem na revitalizaci Jankovic hodně řešila a vlastně stále řeší. Proměna sídliště ale bude každopádně zásadní a také se do ní napumpuje pořádný balík peněz.

Minulý čtvrtek byl občanům představen návrh, který se týkal revitalizace nymburského sídliště Jankovic. "Společně s projektantem jsme se sešli s občany u Jednoty," popsal starosta Nymburka Pavel Fojtík, jak k setkání došlo.

Jedná se o lokalitu, která nikdy od 80. let neměla hotové povrchové úpravy a ve které chce město během dvou až tří let udělat zásadní revitalizaci.

 

Město na základě požadavků občanů z posledního setkání v únoru letošního roku aktualizovalo původní návrh revitalizace sídliště. "Povedlo se zachovat 560 parkovacích míst (stejně jako v únorovém návrhu) a přitom rozšířit zeleň, jak bylo občany požadováno," potěšil Fojtík a vlastně se tak podařilo potěšit obě skupiny lidí.

 

Padaly i nové návrhy

Během setkání s obyvateli Jankovic padaly i další zajímavé návrhy, které by se nakonec v konečném projektu revitalizace mohly objevit.

“Mluvilo se o  rozšíření parkování za Topolovou ulicí (131 míst), čímž by počet parkovacích míst (včetně garáží) vzrostl na 907 míst. Diskutovalo se o umístění dětských hřišť, novém uspořádání dopravy v Růžové ulici, ale i o nákladech za následnou údržbu,” sdělil starosta Nymburka, co se mezi radnicí a samotnými obyvateli probíralo.

Sídliště Jankovice je posledním sídlištním celkem, který čeká na městskou injekci. Žije v něm kolem dvou tisíc lidí.

Architekti též představili nové řešení povrchů parkovacích stání, to se však nesetkalo s příliš kladnou odezvou. Bude se spíše rozpracovávat varianta v dlažbě. Obyvatelé mohli své připomínky posílat i po skončení schůze, ovšem nejpozději do 14. 9. 2017.

“Už se na změny těším, nic se tu nedělalo už dlouhé roky a je potřeba to tu trochu zvelebit, když se to dělá i jinde. Snad ale stavebníci nebudou rušit,” má radost, ale zároveň se i trochu strachu Petra Klouzková na jedné z facebookých diskuzí.