Na tenisovou halu v Kutné Hoře je smutný pohled. Dostanou sportovci novou?

Kurty na Spartě v Kutné Hoře se budou měnit, vyroste nafukovací hala
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tělovýchovná jednota Sparta Kutná Hora chce od města půjčku přes milion korun. Jejich záměr je takový, že chtějí vybudovat novou tenisovou halu. Co se stalo se starou a v jakém je stavu?

Půjčku ve výši 1,6 milionu korun už městští radní navrhli ke schválení zastupitelům, kteří by měli v této věci rozhodnout ještě během tohoto měsíce. Půjčku by měla TJ Sparta Kutná Hora městu splácet pravidelnými splátkami. Mělo by se jednat o nafukovací dvouhalu s moderní regulací.

Nafukovací dvouhala by měla sloužit nejen ke sportování mládežnických kategorií tenisového oddílu, ale také veřejnosti. Podle předsedy tenisového oddílu Jiřího Janála by se mělo halu podařit splatit v průběhu deseti až dvanácti let, jelikož provozují halu tím způsobem, že jsou schopní splácet ročně okolo 140 tisíc korun.

Původně se vše mělo řešit jinak

Nafukovací hala by měla nahradit tu původní, která se momentálně nachází ve velmi špatném stavu, a to díky vichřicím a celkově počasí. Nyní je neopravitelná a pomalu se rozpadá. Oddíl zkoušel původně vše řešit i jinou cestou.

Financování přestavby pomůže nejen dotace od Středočeského kraje, ale také příspěvky členů. Její celková cena má být 2,6 milionu korun a dodavatelem bude firma Calypsum, s. r. o.

Záměr byl takový, že se koupí jiná, zánovní hala, ale z nákupu nakonec nic nebylo. "Podařilo se nám navíc získat jako TJ Sparta Kutná Hora dotaci 500 000 Kč ze Středočeského kraje," sdělil nám vedoucí odboru investic v Kutné Hoře a zároveň předseda tenisového oddílu Jiří Janál.

Pokud zastupitelé půjčku schválí, pak by se měla hala začít stavět prakticky okamžitě a vyrůst by měla v Jaselské ulici do 20. října, což je nejzazší možný termín, aby kurty, které jsou nyní nekryté, příliš nenavlhly díky sychravému podzimnímu počasí.

"Novou halu bych určitě uvítal, ta stará vypadá spíše jako trosky. Tenis mám rád a určitě bych si do ní šel ještě letos zahrát, snad bude co nejdříve," napsal Miroslav Svoboda v jedné z facebookých diskuzí, který nyní tenis hraje především v Praze, kde pracuje.