V Poděbradech se kradou kola ve velkém! Proč tak najednou?

Ukrást kolo je v dnešní době snadné. Kde se v Poděbradech krade nejvíce, se dozvíte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Za uplynulý měsíc bylo v Poděbradech odcizeno hned 10 kol a je jasné, že podobné krádeže nejsou náhodou. Rozjíždí se navíc i podvodné telefonáty a je evidentní, že kriminalita v poslední době stoupá. Jak se podvodníkům a zlodějům ubránit?

Jízdní kola vždy byla, jsou a budou velmi vděčným cílem zlodějíčků nejen u nás, ale všude ve světě. V Poděbradech se ale tyto krádeže v posledních týdnech opravdu masivně rozrostly. Jen za měsíc září se eviduje hned 10 podobných krádeží, což je skutečně velký nárůst, jelikož třeba v červnu nebyla nahlášena ani jedna taková krádež.

"Řešíme sérii odcizení několika jízdních kol. Pachatel či pachatelé od počátku měsíce září provedli vloupání do několika bytových domů a následně sklepních kójí, koláren nebo komor. Odsud vždy odcizili uložená jízdní kola," sdělila nám policejní mluvčí Petra Potočná.

Nekradla se jen kola

Během uplynulého měsíce došlo také ke krádeži jednoho osobního automobilu, čtyřem dalším krádežím a také šesti vloupáním. Policie také upozorňuje na podvodné telefonáty, které se týkají především seniorů. Pachatelé se velmi rádi vydávají za příbuzné oběti a potřebují půjčit peníze.

"Šikovně získají informaci o celkové sumě, kterou může oběť poskytnout, a následně se dohodnou na okamžitém předání částky," popisují taktiku zlodějů neoficinální facebookové stránky města Poděbrady.

Klíčová je především prevence

Policie radí především být vnímavý ke svému okolí a do bytových prostor nevpouštět žádné cizí osoby. Důležité je také zamykat vchodové dveře a řádně zabezpečit také sklepní kóje nebo kolárny. Zamykat kolo i ve společných chodbách, a to například k zábradlí nebo k jiné pevné části domu. V případě jakéhokoliv podezření nebo rovnou zjištění vloupání se ihned obrátit na linku 158.

Pokud již policisté řeší odcizení kola, pak se snaží především využívat snadno dostupných informací. "Využíváme především informací od samotných okradených osob, nicméně také kamerových záznamů. Rozhodně se snažíme s nalezením kol pomoci a reagovat na nahlášené krádeže," vysvětlila nám Potočná.

Ta nám také sdělila, že se policie obecně snaží o založení tzv. forenzního označení kol. "Pokud by to ale bylo v našem regionu, tak je to celkem k ničemu, protože se výrazně snižuje úspěch. Kolo ukradené v Poděbradech totiž klidně může skončit i v Plzni nebo jiném koutu republiky," dodala Potočná.