Další planá naděje? Poděbrady mají mít konečně cyklověž

Bike Tower vyroste v těchto místech. Jak přesně bude vypadat, uvidíte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouho připravovaný projekt biketower v Poděbradech má pořádný skluz, nicméně nyní to konečně vypadá na posun k realizaci. Kdy by se měla začít cyklověž konečně stavět? Její případnou podobu najdete ve fotogalerii.

Původně se měla cyklověž vedle nádražní budovy začít stavět již v první polovině roku, ovšem byly důvody, proč se vše pozdrželo, a nutno podotknout, že poděbradská radnice je v tomto celkem nevinně. Něco podobného by mohlo pomoci snížit kriminalitu ve městě ve smyslu četných krádeží kol, ke kterým v posledních týdnech došlo.

Proč cyklověž ještě nestojí?

Důvod byl totiž takový, že se pozdrželo udělení dotačního titulu z ministerstva pro místní rozvoj a díky tomu se stavba odložila. První symbolické "kopnutí" by se tak mělo v lokalitě realizovat na přelomu měsíců října a listopadu.

Předpokládaný termín dokončení stavby by mohl být červenec 2018. Celkové náklady jsou okolo 12 milionů korun.

 

"Realizace stavby cyklověže se opozdila, a to na základě povinnosti příjemce dotace před vypsáním veřejné zakázky na zhotovitele, kdy zadávací dokumentace VZ ke stavbě musela být předložena ke schválení administrátorovi poskytovatele dotace MMR ČR," vysvětlila nám přesné detaily odložení projektu tisková mluvčí Poděbrad Lenka Hotovcová.

Nyní je vypsána veřejná zakázka na dodavatele stavby s příjmem nabídek do 19. 10. 2017, poté bude vyhodnocení VZ opět kontrolovat poskytovatel dotace.

Spoluúčast Poděbrad na cyklověži má být 10 %, ovšem může být nižší o 500 000 Kč, jelikož už je schválená individuální dotace od kraje. Smlouva sice ještě nebyla podepsána, ovšem město předpokládá, že se tak stane.

Jak bude věž fungovat?

Uložit do ní bude možné až 118 kol a parkování bude umožněno zájemcům nepřetržitě. Uživatelé se nemusí bát ani ponechání veškerého vybavení na kole. Poplatek za užití biketower na 24 hodin je stanoven na pouhých 5 korun, majitelé IN-karty mají dokonce službu na den zcela zdarma.

Měsíční náklady na provoz cyklovže jsou vyčísleny na 13 000 korun měsíčně, ovšem radnice předpokládá, že se podobná částka dokáže pravidelně vybrat z parkovného.