Otevření příbramského skateparku se posouvá na jaro. V čem je zakopaný pes?

Příbram investuje do nového skateparku miliony. Měl být už otevřen nyní, ale zahájení provozu bude až na jaře. Proč?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Příznivci skateboardingu, ale i jízd na bmx kolech či na inline bruslích mají prozatím smůlu. Od léta se těšili na otevření nového skateparku v areálu Nového rybníka v Příbrami. Měl být zprovozněn v září. Je konec října a stavba stále není dokončena. Kdo za zpoždění může?

Firma, která stavbu realizuje, je bohužel ve velkém stavebním skluzu. O parku jsme už psali zde. "Původně se počítalo s otevřením nového skateparku v průběhu září, ale už teď je jasné, že ani posunutý termín na konci října nebude možné dodržet. Vzhledem k tomu, že ještě zbývá dokončit jednu z nejpracnějších částí skateparku, se jeho otevření nakonec posouvá na jaro," uvedla k tomu mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Skatepark je speciálně upravená plocha pro skateboardisty, jezdce BMX, jezdce na koloběžče (scooter), jezdce na inline bruslích, mountainboardech, případně horských kolech, na které jsou umístěny různé překážky, dráhy a rampy.

Dokončeny jsou překážky, chybí bazén

V současné době jsou podle Svobodové hotové překážky na takzvané streetové části včetně betonových podlah. Aktuálně se kolem těchto překážek provádějí terénní úpravy.

"Zbývá dokončit bazénovou část. Ta bohužel vyžaduje ruční práce, a je tedy časově náročná. Musíme připravit kompletní výztuže a pak betonovat," uvedl Radomír Teichmann, jednatel společnosti Mystic Constructions s tím, že betonáž pro uživatele nejatraktivnější části hřiště – tedy takzvaného bazénu – zabere přibližně čtyři týdny.

Dodavatel zdržení argumentuje tím, že čelil nepředvídatelné situaci při výstavbě jiného skateparku - v Teplicích. Tam podle jednatele firma kvůli technickým komplikacím nabrala zpoždění téměř dva měsíce. Tím se dostala i do časového skluzu se stavbou v Příbrami.

Kvůli blížící se zimě se otevře až na jaře

Předpokládané dokončení celé stavby bylo tedy původně plánováno na listopad 2017. "Vzhledem k počasí a k době nutné ke zrání betonu jsme se rozhodli nový skatepark otevřít až s prvními hezkými dny jarního počasí," vysvětluje místostarostka města Příbrami Alena Ženíšková s důrazem na to, že se jedná o mnohamilionovou investici města, a proto není možné za těchto podmínek dokončení stavby uspěchat.

Tím to vysvětlil i Teichmann za dodavatelskou firmu. "Všechno se snažíme dělat v maximální kvalitě. Situace sice není jednoduchá, ale děláme vše pro to, aby prodleva byla co nejmenší," řekl Teichmann.

Areál má být místem republikových soutěží

Příznivci sportů, které se provozují ve skateparku, se sice těšili na nové překážky, ale nedělají z toho zase vědu. Vtipně zdržení stavby okomentoval Příbramák na facebookovém profilu města: "Tak tam vlítnou děcka až z jara, no. Zas takovej průšvih to není. Aspoň mají čas napsat Ježíškovi o skejty, prkna a brusle..."

Sportoviště se má stát místem k pořádání soutěží na republikové úrovni, což se bez modernizace neobejde. Park bude kompletně jiný, z betonu, který je pro skateparky ideální. Přibudou veškeré moderní prvky různých velikostí, aby si zajezdili začátečníci i profíci. Radnice počítá s náklady kolem pěti milionů korun. Všechny staré překážky nechala radnice odmontovat. Nový park stojí na původní asfaltové ploše velké přibližně 1 300 metrů čtverečních.

Náhražkou pro sportovce může být zatím nové hřiště

Malou útěchou pro děti a mládež může být to, že v bezprostřední blízkosti vznikajícího skateparku bude během několika málo dní dokončeno hřiště pro volnočasové aktivity.

„Všichni se dočkají, skatepark, který jsme slíbili, bude. Jen si na něj musíme počkat o trochu déle. Prozatím mohou naše děti za příznivého počasí trávit svůj volný čas na novém multifunkčním hřišti. Mohou si přijít zahrát basketbal, volejbal nebo malou kopanou,“ dodala místostarostka.