Kolínský zámek získává zpátky ztracené kouzlo. Takhle vypadal nedávno a takhle nyní

Zajímavé srovnání fasády kolínského zámku. Detailní snímky najdete v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Mluvilo se v Kolíně hodně o tom, že se na revitalizaci zámeckých fasád moc nepracuje, ovšem to, co je ukryto, ještě neznamená, že neexistuje. První výsledky restaurování jsou již k vidění a místní obyvatele a také radnici moc potěšily.

Ještě před pár týdny by si člověk při pohledu na zakryté zdi kolínského zámku myslel, že se tam snad ani nic nedělá a žádná revitalizace neprobíhá. "Včera jsem šla okolo a vypadá to, že se tam vlastně nic neděje," uvedla před pár týdny Martina Sládková na jedné z facebookových diskuzí.

V současné době je v areálu podnikatelský inkubátor, který slouží začínajícím podnikatelům a firmám. Konají se zde také zasedání městského zastupitelstva.

Městská radnice ale všechny uklidňovala tím, že se jedná o práci pod dohledem památkářů a žádnou rychlou sériovou výrobu. "Oprava jde podle plánu, jedná se z velké části o restaurátorské práce, které se musí dělat pečlivě pod dohledem památkářů,” vysvětil nám před časem místostarosta Michael Kašpar a vypadá to, že na jeho slova došlo.

Fasáda prokoukla

Restaurování, které probíhalo v rámci budovy v posledních týdnech, se týkalo západního křídla zámku (Žerotínského paláce), a to formou repliky sgrafitové renesační úpravy povrchu. "Cílem bylo zachovat torza originálních renesenčních sgrafit a zbytků renesančních i barokních ostění pod celoplošnou novou omítkou," popisoval Kašpar detaily prací.

Uplynulá etapa přišla kolínskou radnici na 4,5 milionu korun. Využít se ale podařilo dotaci z Programu renegerace městských památkových rezervací od ministerstva kultury.

První etapa opravy už je hotová a západní křídlo opravdu hodně prokouklo. "Zámek znovu získává své ztracené kouzlo," popisuje své pocity starosta Kolína Vít Rakušan. Ještě větší zážitek měla patrně Hana Morová. "Chodím tam denně několikrát. Ten den, kdy sundali většinu lešení a mě to bouchlo do očí, jsem si doslova sedla na zadek, byl to šok, ale nádherný šok. Za denního světla je to krásné," popisuje autenticky své bezprostřední pocity.

Samotná celková realizace revitalizace fasád je postupně rozdělena do dvou let. Další část odstartuje v lednu a měla by trvat opět do října. Po opravách by měl zámek celkově opět prokouknout. "Těší me, že se další historická budouva probouzí k důstojnému životu. Bude moci dělat lidem radost a městu dávat čest," uvedl Michal Müller na jedné z facebookových diskuzí.