Cena kapra letos vzroste. Byli jsme u výlovu Padrťského rybníku

Rybáři lovili Padrťský rybník v Brdech. Ryba z této nádrže chutná a víte proč?
Zobrazit fotogalerii (20)
 

Podzimný výlovy mají své neopakovatelné kouzlo. Každý rok lákají tisíce zvědavců, kteří obdivují zručnost rybářů. Završení jejich celoroční práce však má také přímý vliv na to, za kolik koupíme kapra na vánoční stůl. Jak to bude letos, připlatíme si? I to bylo tématem na břehu Dolejšího Padrťského rybníku v Brdech.

Profesionálové i nadšenci, kteří se sešli na hrázi Padrťského rybníku, už mají svoji práci za sebou. V celé republice výlovy definitivně skončí během několika málo dní. Teprve až pak začne definitivní sčítání, ovšem už dnes je jasné, že vánoční kapr letos podraží. Na sádkách se bude prodávat v rozmezí mezi 70 a 89 korunami.

O českou vánoční klasiku je totiž zájem doslova po celé Evropě, navíc vzrostla cena obilí, strašákem je také "tvrdá" koruna, která prodeji příliš nepřeje. Dalším důvodem, proč cena lehce vzroste, je poměrné studené jaro, kdy se růst ryb v některých nádržích zpomalil. Tento trend začal být patrný vlastně už těsně po loňských Vánocích.

Padrťské rybníky existují již více než čtyři století. Území, na němž rybníky vznikly, bývalo hranicí dvou panství – mirošovského a rožmitálského. Od poloviny 16. století měly oba tyto správní celky jediného majitele, a to vysokého úředníka a oblíbence krále Ferdinanda I. Floriana Gryspeka z Gryspachu. Byl to s zřejmě právě on, kde dal zrod Padrťským rybníkům.

Rybářství se snažila sádky vyprázdnit, protože se očekával nedostatek vody. A když se měly zásoby doplnit z jarních výlovů, rybníky uzavřel mráz. Zájem o ryby tak byl většinou vyšší, než bylo možné uspokojit. Stejný scénář trvá i nyní přesto, že například jen právě z Padrťského rybníku bylo vyloveno 430 metráků ryb. Na jeho březích si však nikdo náladu zkazit nenechal.

Rybáři z vody tahali nejen kapry, ale třeba i amury, štiky nebo candáty. Přímo na hrázi si zájemci mohli koupit čerstvého kapra, amura nebo lína. Traduje se, že zdejší ryby patří mezi vůbec ty nejchutnější v republice. Prý proto, že do rybníku teče čistá voda. Ryby tak nemají "příchuť" bahna.

Není se tak čemu divit, že letošní zájem veřejnosti o ryby byl veliký. "Ano, je to pravda. Poměrně nás to i překvapilo, samozřejmě příjemně. Až se bude příští rok lovit Hořejší Padrťský rybník, akci určitě zopakujeme," pochvaloval si Martin Chytrý, ekonom hořovické divize Vojenských lesů a statků, které mají Padrťské rybníky na starost.

Klíčová slova: