Centrum bez šmejdů: Směnárny obíraly turisty, blokádou přišly o desítky tisíc

Turisty Praha stále láká. Ale jak dlouho to ještě může trvat, když máme tak špatnou pověst?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Praha sice stále láká davy turistů, zároveň však nemá příliš dobrou pověst. Mohou za to nejen "proslulí" kapsáři, ale také například podvodné směnárny. Ty nic netušící lidi obírají denně o stovky tisíc korun. Kampaň Centrum bez šmejdů je prvním reálným krokem, který tomu má zamezit. Musí však následovat i další, ještě důležitější.

Po čtyřech dnech blokády možná nejhorší směnárny v Praze potažmo v Česku, která z důvěřivých turistů dlouhé roky lákala eura, za která jim dávala pouhých 15 Kč, slaví organizátoři kampaně Centrum bez šmejdů první úspěchy. "Prvním dílčím výsledkem kampaně je kompletně upravený kurzovní lístek doposavad nejhorší směnárny v Praze. Za 1 euro nyní dostanete namísto pouhých patnácti už čtyřiadvacet korun, podobné úpravy se dočkaly i kurzy ostatních měn," vysvětlil koordinátor kampaně a občan Starého Města Vít Masare.

Hlavním cílem kampaně v tuto chvíli zůstává vyvinout tlak na poslance českého parlamentu k urychlené novelizaci zákona o směnárenské činnosti směrem k posílení pravomocí zákazníků směnáren a regulaci kurzů.

Každý den od rána do večera

Informační blokáda začala minulou sobotu před směnárnou na rohu Železné ulice a Staroměstského náměstí. Každý den od 10 hodin do soumraku odhadem ochránila odhadem 75 % turistů, kteří by se jinak nechali obrat o velkou část směňované částky. Každý den blokády stál nepoctivou směnárnu odhadem minimálně 90 000 korun.

"Dosáhli jsme dílčího a lokálního zlepšení dlouhodobě ostudné situace, kterou hnutí ANO na Ministerstvu financí, které je zodpovědné za nastavení pravidel ve směnárenství, dlouhodobě není schopno vyřešit," doplnil Vít Masare. Celá akce probíhala z iniciativy strany Zelených, součástí zmíněné blokády byl i stánek, kde bylo možné podepsat petici k odpovídající úpravě směnárenského zákona směrem k vyšší ochraně zákazníků.

Směnárně byla vypovězena smlouva

"Vedle aktivit přímo u směnárny v ulicích pracujeme na kultivaci směnárenského prostředí i z pozice magistrátu. Na náš podnět byla nedávno vypovězena nájemní smlouva šmejdské směnárně na Hlavním nádraží. Současně jsme v rámci magistrátu iniciovali komunikační kampaň směrem k hotelům, které budou informovat o rizikách v Praze," popsal snahy spolupředseda pražských Zelených Ondřej Mirovský.  

V prvním čtvrtletí letošního roku přijelo do Prahy celkem 1,13 milionu turistů. Boom je především z Asie, jihokorejců dorazilo 57 tisíc, Číňanů 42 tisíc.

Že nemá hlavní město kvůli podvodníkům dobrou pověst, si uvědomuje i vedení metropole. "Nekalé postupy směnáren dělají Praze ostudu. Díky iniciativám, jako je Centrum bez šmejdů, se daří na tyto nešvary poukazovat a vyvolávat veřejnou diskusi. Nutná ale bude nakonec především systémová ochrana spotřebitele ve formě novely zákona o směnárnách," má jasno náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Petra Kolínská.