Kladno se připojilo k dalším městům a zabezpečuje školky. Pomůže kontrola videotelefonem

Dneska už nestačí zajistit bezpečnost dětí před školou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Fenomenem dnešní doby je strach o naše bezpečí, a ještě více o bezpečí těch nejmenších, našich dětí. Už nestačí hlídat přechod přes silnici u školy, ale města hledají a instalují bezpečnostní systémy, které zamezí vniknutí nežádoucích osob do objektů. Jak to udělali v Příbrami nebo v Kladně?

Sérii bezpečnostních opatření zvláště ve školách a školkách spustila tragédie, která se stala v roce 2014. Do jedné ze středních škol v Žďáru na Sázavou vtrhla šílená šestadvacetiletá žena. Pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, když bránil spolužačku, dvě studentky vyvázly z útoku se zraněním a zrovna tak i zasahující policista.

Rodiče začali na města vyvíjet tlak kvůli bezpečnosti

Nejen tato událost vyvolala strach mezi lidmi a zvláště rodiči, jejichž děti chodí do základních i jiných typů škol, včetně mateřinek. Radnice začaly i kvůli tlaku ze strany rodičů řešit doposud přehlížený problém – kdokoli se může relativně snadno dostat do školní budovy. Jistě, u dveří je zvonek, po jeho zmáčknutí odpovíte, že si jdete pro svoji ratolest, a dveře se otevřou.

Nahlásit tomu, kdo se na druhém konci ozve, že si jdete pro konkrétní děcko, je kolikrát vše, co stačí k otevření dveří. Křestní jméno si ale můžete vymyslet a máte vstup volný. S tím se rozhodli skoncovat třeba v Příbrami, vyšší zabezpečení řeší také v Sedlčanech.

Sedlčanské školy hlídají kamery

V jedné základní škole v Sedlčanech se letos rozhodli umístit bezpečnostní kamery, u druhé už bylo prostranství sledováno. Příbramská radnice také už na jaře letošního roku spustila test bezpečnostního systému, který funguje na principu snímání otisku prstů u vstupních dveří do místních mateřinek.

K zavedení nového systému zabezpečení škol v Příbrami nebylo třeba žádných velkých rekonstrukcí či úprav. Je totiž založen na využití stávajících čipů, které žáci používají ve školní jídelně a v současné chvíli už je ve zkušebním provozu. Úplnou novinkou tak je ve škole obsazení vrátnice po celou dobu školní výuky a uzavření doposud volného vstupu do jídelny přes zahradu školy.

Kladno reaguje na požadavky rodičů

Radní v Kladně momentálně vedou jednání s vedením tamních škol a připravují další investice nutné k zabezpečení do školských zařízení. Výsledkem je zvýšení bezpečnosti dětí v šesti mateřských školách.

Radní rozhodli o zajištění vstupů do objektů, aby se žádná cizí osoba nemohla do školek nepozorovaně dostat a ohrozit bezpečí předškoláků, zaměstnanců či majetek školky. Zabezpečení zajistí kamery, které zamezí nekontrolovatelnému pohybu cizích osob a zajistí větší bezpečí dětí.

Videotelefon pohlídá školky

Více k tomu řekl kladenský primátor Milan Volf, jenž potvrdil, že školky už prostě nebudou volně přístupné. To ale nemá nijak omezit provoz a především vyzvedávání dětí.

"Vstupní dveře vybavíme dálkovým otvíráním a také vizuální kontrolou přes obrazovku videotelefonu, aby pedagogové nemuseli pro každého příchozího chodit, ale zároveň přesně věděli, koho do budovy pouští," popsal zabezpečovací systém primátor Milan Volf s tím, že systém navíc zaznamená vstup a odchod osob pomocí ukládaného kamerového záznamu.

Zabezpečení školek bude stát necelé dva miliony korun a týkat se bude 2. MŠ Divadelní, 3. MŠ Moskevská, 6. MŠ Kořenského, 7. MŠ Herbenova, 13. MŠ Moskevská a Speciální MŠ Pařížská. Práce na zabezpečení už začaly a hotovo bude v polovině prosince.

Město bude investovat i do jiných potřeb škol

Primátor zároveň připomněl, že radní zároveň debatovali s ředitelkami a řediteli všech městem zřízených školských zařízení o jejich potřebách. Nyní postupně připravuje město splnění nashromážděných požadavků. Radní už schválili první z těchto investic. Mateřská škola Brejličky Kladno zakoupí přístroj Plusoptix pro screening očních vad dětí a multifunkční pánev na vaření.

"Větší přípravu si vyžádají zásadnější stavební zásahy. Kvůli nekvalitním komplexním zateplením budov, které minulé vedení radnice provádělo jak na běžícím pásu, protože byly k dispozici evropské dotace, se nyní řada škol a školek potýká s mnoha problémy, a to včetně plesnivějících zdí. S tím se budeme muset postupně vypořádat," dodal Milan Volf.