Fotbalisté pomohli pacientům v nemocnici. Za vybrané peníze je rozveselili Zdravotní klauni

Dlouhodobě nemocné v příbramské nemocnici navštívili Zdravotní klauni. O to se tentokrát postaraili fotbalisté
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Pobyt v nemocnici je z pochopitelných důvodů stresující, a to zvláště u pacientů dlouhodobě nemocných. To se týče těch starších, ale především dětí. Do příbramské nemocnice dochází Zdravotní klauni za dětskými pacienty už několik roků. Tentokrát ale navštívili i starší pacienty. Kdo se o to postaral?

Už před několika měsíci vedení obce Milín v čele se starostou Pavlem Neklem a předsedou TJ Ligmet Milín Miroslavem Obdržalem připravilo benefiční fotbalové utkání starých gard.

Fotbalisté vybrali peníze na klauny

"Během utkání se podařilo vybrat částku 8 200 Kč, která pomůže financovat návštěvy Zdravotních klaunů v Oblastní nemocnici Příbram. A jedna z návštěv se na oddělení následné péče uskutečnila tuto středu," upřesnil Martin Janota, mluvčí Oblastní nemocnice Příbram.

Do Příbrami klauni přijíždění již několik let za nemocnými dětmi. Snahou nemocnice i klaunů je rozšířit jejich pravidelné návštěvy i na oddělení následné péče, kde jsou hospitalizováni dospělí pacienti, jejichž léčba a rekonvalescence trvá i několik týdnů.

Oblastní nemocnice Příbram poskytuje zdravotní péči od roku 1881. Je páteřním spádovým zdravotnickým zařízením Středočeského kraje. Nabízí moderní, kvalitní a bezpečnou zdravotní péči.

"Děti se smějí mnohokrát více. U seniorů jdete za někým, kdo má velké zkušenosti a je náročnější na kvalitu toho vystoupení a samozřejmě i zpěvu. Tady často reakce dlouho nepřichází a my musíme být trpělivější a dávat si pozor, aby to bylo vkusné a lidé neměli pocit, že je náš humor uráží," shrnul klaun Jiří rozdíl mezi vystoupením pro děti a pro seniory.

Klauni navštěvují 64 dětských oddělení

Celkem 86 Zdravotních klaunů v současné době pravidelně navštěvuje 64 dětských oddělení nemocnic a 7 domovů pro seniory po celé republice, o klaunské návštěvy má však zájem dalších více než 50 zařízení, které organizace musí s ohledem na lidské a finanční kapacity odmítat. V rámci oslav se proto rozhodli pod heslem – „my slavíme, ale dárky vezeme vám" – navštívit 15 takovýchto zařízení a potěšit je dvouhodinovou klaunskou návštěvou. Té předchází porada se zdravotnickým personálem, který navrhne, které pokoje je lepší vynechat.

Zdravotní klauni chodí za dětmi v bílých pláštích. Představují vlastně lékařskou vizitu. Do domovů seniorů a léčeben pak chodí jako na návštěvu, spíše jako by přišli k někomu domů.

Uchazeči prochází náročným konkurzem

Zdravotní klaun je nezisková organizace s mezinárodní působností, která působí již od roku 2001. Noví uchazeči o práci Zdravotního klauna procházejí poměrně náročným sítem výběru na konkurzu, poté školícím programem a následně tříměsíční zkušební lhůtou.

Během tohoto úvodního zaškolení jsou připravování po umělecké stránce, dostávají také informace týkající se jejich pohybu na dětských lůžkových odděleních, seznamují se s etickým kodexem zdravotního klauna a vůbec s organizací celého projektu.