Rybáři nejsou jen tiší blázni, co myslí na sebe. Udělali sbírku a pořídili nemocné dívce vozík

Rybáři se dali dohromady a pomohli nemocné dívce. Čím jí a její mamince udělali největší radost?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Každý si vybavuje rybáře jako chlapíky či ženy, kteří vyhledávají samotu někde u vody. Že mají ale srdce na správném místě, dokázali všichni rybáři ze středních Čech i odjinud. Pomohli nemocné dívce a nejen jí, ale i její mamince udělali nesmírnou radost. Podívejte, jak se jim to podařilo.

Malá Nela je zapálenou rybářkou a letos začátkem léta se jí stala se vším všudy. S rybáři se účastní mnoha akcí a byla s nimi na rybářském táboře. Rybaření prostě propadla a našla v něm spoustu radosti při svém nelehkém osudu.

"Poprvé jsem se setkal s Nelinkou někdy začátkem června, kdy jsem jí předával rybářský lístek a povolenku se základním rybářským vybavením. Hned od prvních chvil mi ta naše holka přirostla k srdci, když jsem viděl, jak ona i její máma bojují s nelehkým osudem. Pak přišlo od nás pozvání na vodnický tábor, kde jsme si ji všichni definitivně zamilovali a řekli jsme si, že chceme pro Nelču udělat víc. Po dohodě s maminkou Nelinky jsme se rozhodli uspořádat sbírku na elektrický vozík," popisuje začátek příběhu, který vyústil v úžasnou pomoc, Dušan Hýbner, předseda středočeských rybářů.

Sbírku museli zastavit

Původně chtěli vybrat asi 260 tisíc korun, ale během dvou týdnů částka narostla na neskutečných 360 tisíc korun a museli ji zastavit. "Bylo splněno a já jsem byl velmi pyšný na všechny rybáře i nerybáře, na naše partnery, prostě na každého, kdo nějakým způsobem  přiložil ruku k dílu. Dokázali jsme velkou věc, ještě jednou všem děkuji," upřesnil šéf rybářů Dušan Hýbner.

Dary převzala dívka u vody

Malá rybářka tak získala nový, supermoderní elektrický vozík, na který Středočeský územní svaz zorganizoval sbírku a které se zúčastnili nejen středočeští rybáři, místní organizace a spolupracující firmy, ale i rybáři z jiných územních svazů. Dary, protože sbírka nezůstala jen u vozíku, získala dívka na rybníku Dvorce během přestávky muškařských náborových závodů k malé slavnosti, kdy přijela Nelinka s maminkou Janou, aby převzala vše, co pro ni rybáři připravili.

"Bylo to velmi dojemné a i některým chlapům, zvyklým u vody na ledasco, se leskly oči. Jsem dojatý a pyšný na rybáře. Víte, nás často vnímají jako ty blázny, co sedí schouleni u vody, kteří se jen zajímají o své ryby. Dokázali jsme, že to není pravda, že je velké množství rybářů, kteří mají srdce na pravém místě a dokážeme pomoci. Toho si velice vážím," řekl za středočeské rybáře Václav Seidl.

Nela dostala i spacák a rybářské potřeby

Na další dárky přispěl Slavomír Recman, jenž uspořádal sbírku na rybníku Letny a vybral 3 800 korun. Za ně byla zakoupena štika-polštářek a rybářské náčiní a kromě jiného i šek na 10 000 korun. Nejvíce si dívka vážila elektrického vozíku. Dostala i mechanický, který bude využívat k vodě.

Radost neskrývala ani maminka dívenky. "Je to pro nás velká pomoc, něco neuvěřitelného, už jsme nedoufaly, že se něco takového může stát. Vidět takhle spokojenou a zářící tu moji Kelišku je nejkrásnější odměna pro všechny, kteří nám pomohli a kteří se na sbírce podíleli," řekla Nelina maminka.

U vody se dívka dokáže smát a je šťastná

Před devíti lety se Nela Möllerová narodila jako zdravá holčička. Bohužel v 17. měsíci jejího života jí lékaři stanovili diagnózu spinální muskulární atrofie typu II, což je nemoc svalů. Je to genetické, progresivní onemocnění svalstva, které je v současné době neléčitelné.

Nela je celým svým srdcem vášnivou rybářkou. Od malička ji k rybaření vedl její dědeček, stejně tak jako všechna vnoučata, s velkou láskou a úctou k rybolovu je dovedl až k získání rybářského lístku a první povolenky. Před rokem však zemřel a bohužel Nelinku, i s ohledem na její zdravotní stav, už k rybářskému lístku nedovedl. A tak místo dědečka zafungovala rodina. Pokud to její zdravotní stav dovolí, tráví rodina co nejvíce času u vody, téměř každý víkend. "Řeka nebo rybník či přehrada není žádný problém, místo si vždy najdeme," říká maminka Jana. Rodina se rozhodla pro Nelu udělat maximum, aby její přání splnila. Neboť, jak říkají, u vody je jedno z míst, kde se usmívá a je šťastná.