Další sjezdovka v regionu? Je to pitomost, říká šéf chráněné oblasti Křivoklátsko

Vyroste u Berouna lyžařský areál? Místním se to nelíbí a podepisují petici
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Záměr postavit nový lyžařský areál u obce Zdejcina na Berounsku vyvolal zděšení místních obyvatel. Popravdě řečeno, stavět další sjezdovku ve středních Čechách se nezdá být zrovna rozumným řešením. Zimy jsou stále mírnější a zásoby podzemní vody jsou stále menší. A na umělé zasněžování je potřeba hodně vody. Co také vadí obyvatelům na projektu?
 

V obci Zdejcina, na kopci směrem k Berounce prý chce skupina lidí vybudovat lyžařský areál podobný tomu, co je u Monínce. Ti, kdo usilují o sjezdovku, údajně oslovili město Beroun a obec Hýskov. Vedení berounské radnice to popírá a starosta Ivan Kus se má tento týden sejít s předsedou spolku Naše Zdejcina. Spolek totiž inicioval založení petice proti výstavbě areálu. Beroun má aktualizovaný územní plán a v něm se dokonce s podobnou stavbou nepočítá.

Firma vznikla teprve v dubnu

O výstavbu sjezdovky usiluje údajně společnost Skipark Beroun s.r.o. Byla založena teprve v dubnu letošního roku a na internetu si každý může dohledat, že jejím oborem je pronájem a správa vlastních nebo pronajatých nemovitostí. O žádných aktivitách a vůbec o ničem konkrétním se nikde nic nedozvíte.

Areál jen asi 300 metrů nad mořem...

Petice obyvatel obce je k nalezení na webu pod spolkem Naše Zdejcina. Co vadí obyvatelům na tomto záměru? Je tam pochopitelně zmínka o tom, že by se musela sjezdovka uměle zasněžovat, což jim připadá nelogické, když se místo nachází níže než areál Monínec.

Ten leží v nadmořské výšce 700 metrů, kdežto kopec nad obcí má výšku od 225 do 400 metrů. "Umístění sjezdovky by ovlivnilo a ohrozilo kvalitu podzemních vod, protože zasněžovací technologie disponuje nejenom ekologickým systémem Snowfactory, ale i klasickými sněžnými děly. Umělé zasněžování klasickou metodou má negativní vliv na vodní toky a ekosystémy. Při výrobě umělého sněhu jsou obvykle používána aditiva, která znečišťují půdu. Zatížení svahu by mohlo způsobit jeho nestabilitu, případně sesuv půdy," argumetují autoři petice s tím, že zasněžování by vyžadovalo neekologické čerpání vody z Berounky i ze zdrojů pitné vody, přičemž lokalita Zdejciny trpí trvalým nedostatkem vody.

Lyžařská střediska ve středních Čechách:
Střední Čechy nabízí 3 lyžařské areály na Benešovsku a v okrese Praha-východ. Tyto ski areály jsou díky blízkosti atraktivní zejména pro lyžaře z Prahy a středních Čech.

Jde o tyto areály:
Monínec Sedlec - Prčice,
Šibeniční vrch Mnichovice
a Chotouň

Obyvatelům se také nelíbí, že by se výrazně zvýšila dopravní zátěž v obci a okolí. Hrozí prý, že kvůli vzdálenosti pouhých 20 kilometrů od Prahy by byla navštěvovanější než Monínec lidmi z Prahy. Lyžařský areál by se také stal zdrojem velkého hluku kvůli dopravě, zasněžování a dalšími s tím souvisejícími aktivitami.

Obava i ze světelného smogu

Podle plánu by mělo umělé osvětlení sjezdovky mířit do obydlené oblasti, a proto je zde i obava obyvatel ze světelného smogu. Petici obyvatelé pak předají zástupcům města Beroun a investorovi stavby.

Šéf CHKO: Sjezdovka je pitomost

Zdejcina je místní část a katastrální území města Berouna. Obec se nachází několik kilometrů severozápadně od města ve svahu nad Berounkou a sousedí s CHKO Křivolátsko. Vedoucí Správy CHKO Petr Hůla nám řekl, že se o chystaném záměru vybudování lyžařského areálu dozvěděl minulý čtvrtek zprostředkovaně a spolu s dotazem od naší redakce se mu zrovna v poště objevila žádost o podporu petice proti sjezdovce.

"O záměru tedy nevím dohromady nic než to, že existuje nějaký záměr. Oficiálně nás o žádné stanovisko dosud nikdo nežádal. Nevím ani, kde přesně by areál měl vzniknout, kdo by měl být investorem a podobně," sdělil šéf chráněné oblasti s tím, že ač celoživotní lyžař, pokládá záměr na Zdejcině za pitomost. "Ale když budují lyžařské areály v Arabských Emirátech na poušti, zas tak mě podobné myšlenky u nás nepřekvapují. V působnosti mých kompetencí - tedy na území CHKO Křivoklátsko - vás ujišťuji, že udělám všechno pro to, aby zde něco podobného nevzniklo," uzavřel Hůla.