Rok 2017 ve znamení požárů: Hořel motorest i lakovna, umírali lidé

Požár vřesoviště v Brdech byl pro hasiče obrovskou zkouškou
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Středočeští hasiči se letos museli potýkat s několika velkými požáry, při nichž zemřelo několik lidí. Prvním z nich byl únorový požár lakovny ve Zvoli u Prahy. Požár hasiči likvidovali zhruba 34 hodin, zemřeli při něm dva lidé. Plameny zničily také motorest poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy.

Lakovna ve Zvoli začala hořet v úterý 14. února před 3.00. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Před 17.00 nalezli uvnitř hořícího objektu hasiči mrtvého, do té doby pohřešovaného muže. Při požáru se několik lidí zranilo, jedním z nich byl hasič z pražské jednotky, která s hašením pomáhala středočeským kolegům.

Podle mluvčí středočeských záchranářů Petry Effenbergerové utrpěl muž těžká zranění a ve vážném stavu byl transportován do nemocnice. Ve středu 15. února odpoledne svým zraněním v nemocnici podlehl. Stal se tak druhou a poslední obětí požáru, který způsobil škodu 100 milionů korun. Uhasit se ho hasičům podařilo ve středu vpodvečer.

V červenci v obci Stránka na Mělnicku hořel po výbuchu rodinný dům, jeden člověk se zranil. Oheň zachvátil celou budovu. Na místě zasahovaly desítky hasičů. Příčinou výbuchu byla propanbutanová láhev. Plameny způsobily škodu za dva miliony korun.

Hořelo i v chráněné oblasti

Koncem března na Berounsku shořela část nejcennější zóny chráněné krajinné oblasti. Na místě zasahovaly desítky hasičů, plameny dostaly pod kontrolu zhruba po třech hodinách. Shořely dva až tři hektary vřesoviště v první zóně chráněné krajinné oblasti Brdy na bývalé dopadové ploše Jordán. Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň poplachu.

Škodu za šest milionů korun způsobil květnový požár v areálu technických služeb v Březnici na Příbramsku. Zachránit se podařilo majetek za deset milionů. Při požáru se nikdo nezranil. Požár zřejmě vznikl při lepení hydroizolační vrstvy na střeše, kde dělníci prováděli opravu střešní izolace pomocí asfaltových pásů za pomoci otevřeného plamene.

Pneumatiky hořely dva dny

Jen jeden den po požáru v Březnici vyjížděli hasiči k požáru haly s pneumatikami u Ostředku na Benešovsku nedaleko dálnice D1. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných, plameny i kouř byly vidět z velké dálky. Požár se podařilo lokalizovat až další den, konečná likvidace ale byla nahlášena až 12 dní od vypuknutí požáru, hasiči totiž několikrát denně termokamerou kontrolovali prohořívající vrstvu drcené gumy. Škoda byla odhadnuta na 110 milionů korun.

V polovině srpna hasiči vyjížděli k požáru areálu firmy v Bohutíně na Příbramsku zabývající se výrobou podlah. Odhadovaná škoda činí desítky milionů korun. Na místě zasahovaly desítky hasičů, požár někdo zřejmě úmyslně založil. V září se hasiči potýkali s požárem bývalého statku v Ouběnicích na Příbramsku, oheň napáchal škodu za 13 milionů korun. Nikdo nebyl zraněn. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu.

V akci byl i vrtulník

V říjnu hasiči hasili požár v objektu s recyklací plastů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku. Způsobil škodu 100 milionů korun, dva hasiči při likvidaci požáru utrpěli lehké zranění. Oheň zřejmě vznikl od nedopalku.

V listopadu hasiče zaměstnal rozsáhlý požár motorestu Čtyři kameny u dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy. Událost, kvůli níž hasiči vyhlásili nejvyšší poplachový stupeň, si vyžádala uzavření dálnice ve směru na Prahu i nedaleké benzinové pumpy. Na místo bylo vysláno 40 jednotek, s hašením pomáhal vrtulník. Příčinou bylo vznícení sazí v komíně, škoda byla odhadnuta na 30 milionů korun.

Klíčová slova: