Další ochrana Miloše Zemana: Babišův ministr vnitra nechá stíhat autory vtipů na Facebooku

Jeden z údajně závadných materiálů. Na první pohled nesmysl, kterému se lze snad jen zasmát
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už několikrát se u nás vážně mluvilo o trestním stíhání lidí, kteří na sociálních sítích vytvářejí tzv. "fake news". Proč ne, když jde například o šíření nenávisti, vyzývání k násilí apod. Ministerstvo vnitra to teď ale dovedlo k absurdní "dokonalosti". Jde o prezidentské volby, konkrétně o Miloše Zemana a jeho ochranu.

/KOMENTÁŘ/ Pokládáte si v posledních měsících otázku, v jaké žijete zemi? Snad KLDR nebo nějaký podobný režim? Mnohdy to tak totiž začíná vypadat. Pokusy o absolutní kontrolu, perzekuce, buzerace ze strany úřadů a tak by se dalo pokračovat. Ministerstvo vnitra, resp. nový šéf resortu Lubomír Metnar, se teď předvedl jako opravdu "velký pašák".

Údajný nestraník za hnutí ANO se rozhodl zatočit s typicky českou povahou. Je běžné, že si děláme legraci ze všeho a ze všech. Na sociálních sítích se v posledních dnech začaly šířit letáčky, které poukazovaly na to, že stávající hlava státu jde do druhého kola automaticky a jeho voliči tak nemusí chodit k volbám. Na první pohled absolutní nesmysl, kterému by mohl uvěřit jen tupý krocan.

Když během jedné ze zastávek nekampaně Miloše Zemana zazněla Motlitba pro Martu, policie muže, který ji pustil, zadržela. Takže v této zemi si nesmíme pouštět ani písničku, která se zrovna nehodí.

Jaký trouba tomu uvěřil?

Nijak nepřeceňujeme voliče Miloše Zemana ani fanoušky jiných kandidátů, ale na tohle prostě opravdu nemohl skočit někdo, kdo má alespoň kousek mozku v hlavě. A kdo ho tam nemá, k volbám by neměl být připuštěn, protože by to hraničilo s nesvéprávností. Jako tzv. "fake news" by se to sice považovat dalo, to je pravda. Ovšem je třeba rozlišovat míru závažnosti. Tady racionálně uvažující člověk žádnou vidět nemůže. Ale budeme-li tedy důslední a připustíme, že je to na stíhání, je třeba potřít naprosto všechny podobné hlášky a informace. Ne chránit jen jednoho jediného muže, jak se v tomto případě děje.

Protože druhá věc je ta, že když se porozhlédnete po sociálních sítích, doslova se to tam hemží nejrůznějšími vtípky a poznámkami na naprosto všechny kandidáty. Ať se jmenují Zeman, Fischer, Drahoš nebo Horáček či Topolánek a další. Všichni dostávají "co proto". Proč si tedy ministr vybral právě kandidáta Miloše Zemana? Je to jen náhoda, nebo pokus zastrašit lidi, aby si propříště dali velký pozor na to, koho preferují a do koho se trefují?

Asi to fakt myslí vážně

"V souvislosti s volbou prezidenta republiky jsou šířeny mylné a nepravdivé informace, ve kterých se konstatuje, že současný prezident automaticky postupuje do druhého kola, a voliči jsou tak vyzýváni, aby kandidáta na prezidenta Miloše Zemana nevolili. Ministerstvo vnitra tuto dezinformační kampaň důrazně vyvrací, šířené informace jsou nepravdivé a lživé. Toto šíření informací nepravdivého charakteru prověřuje Policie České republiky pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb podle § 351 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku ve znění pozdějších předpisů," píše se doslova na webových stránkách ministerstva vnitra. Pod touto zprávou je podepsán právě ministr Metnar.

Pane ministře, jste fakt borec! Ale pojďme si tedy říci, jak budete stíhat některé poslance, kteří na sociálních sítích vědomě šíří lži a podporují paniku? Postavíte se k tomu čelem, nebo počkáte na pokyn svého šéfa? Jsem z toho zmaten...je to stejné, jako kdyby na Facebook někdo napsal, že vlaky od dnešního dne létají z letiště a nemusíte tedy na nádraží. Který blb by vážně šel na letiště? A je důvod autora takové absurdní zprávy stíhat?

Klíčová slova: