Na letišti u Bystřice zavadilo jedno letadlo o druhé

Letiště patří ke špičce. Nabízí nejen vyhlídkové lety, ale také se tam cvičí například čínští piloti
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Není to tak dávno, kdy během nehod malých letadel umírali lidé. Tragédie se stala například v září loňského roku u České Lípy a vyžádala si dva mrtvé. Jen o měsíc později se něco podobného opakovalo na Vysočině, tam to naštěstí skončilo "jen" vážnými zraněními. Dnes bylo k dalším ztrátám na životech jen kousek.

Na letišti u Bystřice na Benešovsku zavadilo dnes při startování jedno malé sportovní letadlo křídlem o druhé. Nikdo nebyl zraněn, dechová zkouška u pilota byla negativní. "Příčinu vyšetřovatelé zjišťují, řekla mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková.

Nehoda se stala kolem druhé hodiny odpoledne. "Letoun dostal signál, že může startovat. Při popojíždění po ranveji z nezjištěných příčin zachytil křídlem o druhý letoun," potvrdila událost mluvčí.

Škody prý budou malé

Ředitel letecké školy F AIR Michal Markovič k tomu dodal, že kolize se stala na zemi a obešla se bez vážných následků. "Byla to pozemní nehoda, jedno letadlo zachytilo druhé," uvedl. Škody budou podle něj minimální.

Veřejné vnitrostátní letiště ležící jihozápadně od Benešova mezi Bystřicí a Nesvačily se rozkládá na krajských pozemcích. Provozuje ho město Bystřice prostřednictvím příspěvkové organizace Letiště Benešov. Letecká škola F AIR má certifikát opravňující ke cvičení pilotů pro čínské aerolinie, na bystřickém letišti se školí i čínští piloti.

Klíčová slova: