Opravy havarijních lávek začnou letos. Na další však chybí peníze

Pád lávky v Tróji spustil kontroly po celé republice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedna zpráva pro Pražany dobrá, druhá je však příliš potěšit nemůže. Pražská Technická správa komunikací letos sice zahájí opravu dvou lávek na železničním mostě v Podskalí a lávky u stanice metra B Nové Butovice, které jsou v havarijním stavu, jenže zásah by jich potřebovalo mnohem více. Bohužel ale nejsou peníze.

Všechny tři zmíněné lávky jsou dnes uzavřeny. Ve špatném stavu je 125 z celkem 700 mostů a lávek, které má pražská Technická správa komunikací (TSK) ve správě. Letos má TSK v rozpočtu na opravy mostů 43 milionů korun, magistrát požádá o její navýšení.

"Všechny tyto tři objekty (lávky na mostě a v Butovicích) jsou uzavřeny a v tuto chvíli jsou lávky na železničním mostě předány vysoutěženému dodavateli k rekonstrukci. Měla by probíhat v roce 2018 a 2019," šéf TSK Petr Smolka. Podle něj probíhají jednání se stavebníky, aby oprava lávek na mostě skončila ještě letos. V Butovicích předpokládá, že oprava začne v druhém čtvrtletí.

Mostaři loni uskutečnili 1 019 prohlídek mostů, a to jak běžných, mimořádných, tak i takzvaně zrychlených. Náklady na údržbu byly loni přes 210 milionů a v roce 2016 to bylo 229 milionů.

TSK dělí mosty podle jejich stavu do sedmi tříd, kdy stupeň jedna znamená nejlepší stav. V první skupině je 34 mostů a lávek. Nejpočetnější skupinou pak je třída 4 s celkem 296 mosty. Podle Smolky nyní TSK pracuje na tom, aby byly opraveny všechny mosty a lávky, které jsou v třídách pět až sedm.

Místopředseda představenstva TSK Jiří Trávníček uvedl, že na letošek má správa na opravy mostů 43 milionů korun, byla by ale schopna uskutečnit práce za víc peněz. "Byli bychom schopni zajistit opravy v rámci dalších 130 milionů," řekl Trávníček. Zda TSK peníze dostane, rozhodne magistrátní odbor rozvoje a financování dopravy a vedení města.

Problémy se stavem mostů řeší Praha dlouhodobě. Na začátku loňského prosince dokonce spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Praha řeší opravu například Libeňského mostu, u kterého čeká, zda jej ministerstvo kultury prohlásí památkou. Ve špatném stavu jsou i Hlávkův a Palackého mosty.