Praha je plná uzavírek: Metro, mosty, lávky, ale i tramvajové tratě

Praha je nyní plná uzavřených míst
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pořádně se to nahromadilo a je v tom všem třeba udělat pořádek. Jaká místa jsou momentálně v Praze uzavřena a jek moc to komplikuje všem život? A co se ještě plánuje do budoucna uzavřít?

Čeho je moc, toho je příliš. V Praze momentálně všemožná zavřená místa ničí všem život. Výhled do budoucna navíc není vůbec optimistický, jelikož většina míst se jen tak v dohledné době neotevře. Jedná se navíc o místa, kde je obrovská koncentrace lidí a leckdy tak vzniká nekontrolovatelný chaos.

Radotínská lávka pro pěší se uzavírá v případě, kdy vítr přesahuje rychlost 10 m/s.

Mosty a lávky

Příběh o Trojské lávce máme bezesporu všichni v paměti. Zřítila se na začátku loňského prosince, a to kvůli velmi špatnému technickému stavu. Tady těžko odhadovat, kdy bude vše obnoveno, nicméně je jasné, že se musí nejprve postavit nová lávka.

Uzavřen je momentálně také železniční most na Výtoni, a to jak pro motoristy, tak pro pěší. Lávky pro pěší totiž procházejí rekonstrukcí, nejdříve jižní a poté severní část. Vždy se bude pracovat během letní sezony. Jih bude dokončen ještě v letošním roce, sever pak o rok později.

Rekonstrukcí momentálně prochází také stará budova Národního muzea. Konec stavebních prací se očekává v říjnu letošního roku.

Zajímavý případ nastal okolo Libeňského mostu. Po dlouhém otálení totiž magistrát označil jeho stav za havarijní a nechal ho uzavřít. K obnovení jeho provozu by ale mělo dojít již v příštím měsíci. Příští rok by měl být opět obnoven provoz na Negrelliho viaduktu, který prochází rozsáhlou rekonstrukcí po dlouhých 170 letech.

Stanice metra

Klid nám může dodávat fakt, že ani jedna ze stanic není momentálně kompletně uzavřena. Bohužel ale i částečné uzavírky stanic metra umí lidem pořádně ničit životy. Na Palmovce se v jedné části stanice mění eskalátory, hotovo by mělo být do dubna 2018. V rámci stanice Nádraží Veleslavín přibude eskalátor pro cestující z nebo na letiště, a to také v dubnu letošního roku.

Havarijní stav hlásí také Hlávkův most. Oprava je již připravena, uvažuje se, zda bude zastavena tramvajová doprava.

Na stanici Muzeum nyní dochází k opravě nástupiště ve směru Nemocnice Motol, hotovo by v tomto případě mělo být během září letošního roku. Na frekventované stanici Anděl se pracuje již od začátku roku, kdy je nefunkční celý hlavní výstup směrem k obchodnímu centru Nový Smíchov. Mění se eskalátory, sanace průsaků a navíc se pracuje také na nočním osvětlení a rozvodech. Hotovo by tu mělo být v červnu.

Plánuje se prý také zavření premiéra Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka. V obou případech jde o podezření z podvodu při čerpání dotace na farmu Čapí hnízdo.

Stejné práce jako na Andělu momentálně probíhají také na náměstí Republiky. Částečná uzavírka bude trvat do září letošního roku. Nově se uzavřela také část metra Budějovická. Zde je havarijní stav zastřešení veřejné pasáže (atria) mezi objekty České spořitelny a obchodního domu DBK. Konec stavebních prací je v tomto případě zatím v nedohlednu.

Tramvajové tratě

Vzhledem k uzavírce Libeňského mostu nefunguje trať Palmovka - Maniny. Povolen je pouze pro pěší a pro cyklisty, a to až do února. Rekonstrukce tramvajové tratě probíhá na trati Kobylisy - Palmovka a také Malostranská - Újezd. V prvním případě se bude pracovat do června, ve druhém do února letošního roku.