Vzpomeňte si na oběti vyhlazení Lidic. Památník připomíná umučení dětí

Tohle není ani o tom, koukat kolem sebe, ale spíše o pocit, který budete během návštěvy mít
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nudí vás všechny hrady, zámky a podobné pamětihodnosti. Chcete navštívit místo, které vám ukáže trochu historie a zanechá ve vás pořádný dojem? Pak si určitě udělejte čas a navštivte historií protkané Lidice. Dávejte ale pozor na studený pot, který vás bezesporu polije.

Památník Lidice se nachází na pietním území, které připomíná obec Lidice, kterou 10. června 1942 vyhladili nacisté. Celá vesnice byla tenkrát vypálena a kompletně srovnána se zemí. Osudy této středočeské vsi poznamenala okupace Československa za II. světové války a zejména pak atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Brutální akt pomsty

Obec neměla tenkrát s atentátem vůbec nic společného, nicméně jednalo se spíše o nacistickou pomstu, během které bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly odvlečeny do koncentračního tábora Ravensbrück a děti buď předány k poněmčení nebo odvezeny do polského Chelmna.

Památník Lidice dnes tvoří upravené pietní území se společným hrobem lidických mužů, dále pak základy původních statků, muzeum a také audiovizuální expozici "A nevinní byli vinni". Na místě je také výstavní síň In memoriam, která je věnovaná historii obce a památníku.

Po skončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. V nových Lidicích stát postavil 150 domů, v návrhu byl i kostel, škola, školka a dům horníků, ovšem na to již nebyly peníze.

Prohlédnout si také můžete galerii, kde je umístěna část sbírky uměleckých děl, kterou v poválečných letech Lidicím věnovali umělci z celého světa, Růžový sad a sousoší dvaaosmdesáti zavražděných lidických dětí, vytvořenéí akademickou sochařkou Marií Uchytilovou. Od dubna roku 2008 zde působí také vzdělávací středisko pro mládež a badatelna.

K vidění je také simulace obrysů původní obce Lidice, a to díky šikovným rukám pracovníků topografického ústavu v Dobrušce. Během virtuálního přeletu nad Pietním územím a novými Lidicemi před námi začínají z mlčící krajiny pomalu vystupovat siluety již neexistujících domů. Díky moderní technice si tak můžete lépe představit, jakou obcí původní Lidice byly.

Mezinárodní dětská výstava

Ta byla založena k uctění památky dětí, které zavraždili Němci, a také všech dalších dětí, které zemřely během válečných konfliktů. Výstava se v ČR každoročně koná pravidelně již od konce 60. let 20. století a je dobře známá nejen mezi dětmi a učiteli v ČR, ale vlastně po celém světě, protože se jí každoročně účastní tisíce dětí ze všech kontinentů. Do roku 1972 byla národní soutěží, následně změnila svůj statut a stala se výstavou mezinárodní.

Ukázkový domek

Během loňského března se v Lidicích otevřel zrekonstruovaný původní typizovaný rodinný domek v sousedství galerie. Je tu stálá expozice o výstavbě nových Lidic po válce včetně interiérů, tak jak vypadaly v padesátých a šedesátých letech minulého století, kdy se předávaly lidickým ženám.

Lidické domy byly na svou dobu skutečně velmi nadstandardní. Měly totiž ústřední topení, jeden typ byl pak bezbariérový, v koupelnách byly bojlery a obec měla také kanalizaci a čističku. Proto se lidické ženy velmi často musely střetávat se závistí.

Dopravní spojení z Prahy
 

Do muzea Památníku Lidice:
Metrem trasou A na stanici Nádraží Veleslavín, odtud autobusem 300 nebo 322 v rámci Pražské integrované dopravy (ROPID), nebo trasou B na stanici Zličín, odtud autobusem 324 v rámci Pražské integrované dopravy (ROPID) do zastávky Lidice, která je vzdálená 5 minut chůze od Muzea.

Do Lidické galerie:
Metrem trasou A na stanici Nádraží Veleslavín, odtud autobusem 322 v rámci  Pražské integrované dopravy (ROPID) do zastávky Lidice, obecní úřad (ObÚ), který staví před budovou Lidické galerie, cca 600 metrů vzdálené od Muzea.