Cestující budou mít lepší přehled o spojích, chystají se novinky po celém kraji

I takto vypadají zastávky v Praze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cestující by se měli dočkat daleko jednodušší orientace, kdy jede právě jejich spoj. Středočeský kraj totiž chce vybavit autobusové zastávky a dopravní terminály novými informačními panely. Lidé díky tomu získají přehled o odjezdech i aktuálním zpoždění.

Projekt za 450 milionů korun počítá s osazením 4 000 zastávkových označníků, kraj na něj chce získat prostředky z programu integrovaných teritoriálních investic (ITI) v rámci pražské metropolitní oblasti. 

Zastávky a autobusová a železniční nádraží by mohly být upraveny během roku až roku a půl. "Právě se zpracovává analýza, projíždí se místo po místě celý kraj. Byli bychom rádi, aby to bylo co nejefektivnější," uvedl ředitel příspěvkové organizace Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) Pavel Procházka. IDSK kvůli tomu spolupracuje i s městy, která chystají výstavbu dopravních terminálů, například s Benešovem.

Další vychytávky by měly následovat

Instalace označníků by se měla obejít bez budování nových inženýrských sítí, informační cedule mají být napájeny například ze solárních panelů. "Systémy se testují, abychom věděli zejména v zimním chladném období, jak zařízení reaguje," dodal Procházka.

Dalším chystaným projektem, který má zatraktivnit veřejnou dopravu, je vybavení uzlových zastávek informačními kiosky pro cestující. Počítá se i s rozšířením současného dispečinku pražské integrované dopravy na širší území, vybavením dalších autobusů systémem GPS nebo instalací zařízení, díky nimž budou autobusy přijíždějící ze středních Čech do Prahy snáze projíždět křižovatkami. Na semaforech by se jim měla vždy rozsvítit zelená, aby mohly pokračovat v jízdě s co nejmenším zpožděním.