Hokejisté jsou v semifinále! Češi se vzepřeli osudu jménem USA i chybujícím rozhodčím

Češi sice prohrávali, nakonec však byli šťastnější právě oni
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Bylo to pořádné drama při středečním ránu! Čeští hokejisté to však nakonec dokázali a po nájezdech udolali tým USA 3:2. Tedy soupeře, kterým jim ve stejné fázi velkých turnajů několikrát zabránil v postupu mezi nejlepší čtyřku. V Pchjongčchangu to však konečně vyšlo a Češi si zahrají o medaile.

Drama, které dalo vzpomenout na slavný olympijský turnaj v Naganu. Pamětníci si jistě v hlavě přehrávali čtvrtfinálovou bitvu s USA, ve které jsme také prohrávali, či semifinálové nájezdové drama s Kanadou. V korejském Pchjongčchangu navázal na rozhodnutí z hokejky Roberta Reichela útočník Petr Koukal, který byl jediným úspěšným střelcem v dovednostní soutěži.

Branky a nahrávky: 16. Kolář (Jan Kovář), 29. Kundrátek (M. Růžička, Mozík), rozhodující sam. nájezd Koukal - 7. Donato (Terry), 31. Slater (O’Neill). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Kaderli (Švýc.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2 948.

Bídní sudí a hrdina v brance

Na ledě však Češi museli ukázat nejen hokejové umění, ale také vůli a chuť vzepřít se špatným rozhodnutím mužů v pruhovaném. "Nechci je komentovat," kroutil hlavou bezprostředně po utkání trenér nároďáku Josef Jandač. Rozhodčí byli zřejmě nejslabším článkem utkání, což se ale bohužel už na těchto hrách stalo smutnou tradicí.

Hrdinou utkání byl jednoznačně brankář Pavel Francouz, který v samostatných nájezdech nepropustil ani jeden puk. Také on oživil vzpomínky na Nagano a fenomenálního Dominika Haška. "Dostal jsem v zápase dva góly na vyrážečku, takže jsem měl v hlavě, že to tam budou dávat, a snažil jsem se to místo ucpat. Je to paráda, přesně na tohle jsme si hráli jako malí kluci za barákem," zářil spokojeností. I díky jemu jsme tak americkému výběru oplatili porážky ze čtvrtfinále olympiády v Soči či světových šampionátů v Praze (2015) i Moskvy o rok později.

Nic pro slabé povahy

Přesto, že to ani tentokrát nebylo nic pro slabé povahy a někteří kardiaci před prodloužením pro jistotu vypínali televize, sladký konec rozhodně stál za trošku potu a zrychlený tep. Zápas byl přitom od začátku jako na houpačce. Češi prohrávali, vedli, aby soupeř srovnal ve druhé třetině ve vlastním oslabení na 2:2.

Zbytek utkání byl vyrovnaný, vítězství mohly na svou stranu strhnout oba týmy. O něco blíže byli zřejmě Američané, kteří trefili horní tyčku. Na to se však historie ptát nebude. V semifinále jsou Češi a poprvé od bronzu z Turína v roce 2006 dostanou šanci poprat se o jednu z medailí.

Sestava českého týmu
Francouz - Kundrátek, Vitásek, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.