Česko zasáhly arktické mrazy: Už někdo zemřel a jaké teploty hlásí jednotlivé stanice?

Užít si ledovou dálnici je lákavé, ale v těchto mrazech i nebezpečné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve středních Čechách bylo v noci na dnešek nejchladněji v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, kde meteorologové naměřili minus 16,5 stupně Celsia. Na kterých dalších místech klesaly teploty až takhle hluboko?

Teplotní rekordy padly v regionu, přepsány byly i na dalších dvou stanicích, a to v Příbrami a Ondřejově u Prahy. V Příbrami teploměr ukázal minus 16,4 stupně Celsia a podle ČHMÚ tam padl rekord z roku 1932. Dosavadní teplotní minimum bylo překonáno také v Ondřejově, kde meteorologové naměřili minus 15,5 stupně. Původní rekord byl z roku 1986.

K minus 20 stupňům se mohou teploty podle předpovědi přiblížit také v následujících třech nocích. Mrazy mají polevit v noci na sobotu, kdy by teploty neměly klesnout výrazněji pod minus deset stupňů.

Už bylo i hůře

"Ač byla velká zima, už byly i roky, kdy bylo chladněji," uvedl meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu. Větší zima v regionu touto dobou panovala například v roce 1929, kdy teploty klesly pod 20 stupňů Celsia.

V rámci celé republiky meteorologové naměřili nové nejnižší teploty pro dnešní den na 15 ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let. Mrzlo hlavně na horách. Nejníže teplota klesla v Bedřichově Nové Louce, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupně Celsia.

Mluvčí středočeské policie Pavel Truxa řekl, že policisté zatím nezaznamenali žádné úmrtí, které by mohlo souviset se současným mrazivým počasím. Nízké teploty ale plní středočeské noclehárny pro bezdomovce, v Mladé Boleslavi mají lidé bez přístřeší k dispozici i vyhřívaný vojenský stan. V noci na dnešek v něm podle ředitele boleslavských strážníků Tomáše Kypty přenocovalo 15 lidí. Naopak jednu oběť mrazů už bohužel hlásí Praha.