Letní čas je tu, nezapomeňte si v noci přeřídit hodinky. Dočkáme se brzy jeho zrušení?

V noci na neděli si ve 2 hodiny ráno posuňte hodinky o hodinu vpřed
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Letní čas v roce 2018 začne platit dnes v noci. Hodiny se posunou o hodinu vpřed z 2:00 na 3:00. Mnohé přístroje si s časovým posunem poradí automaticky, klasické hodiny musíme ještě přeřídit ručně. Jak pohlíží na letní čas ve světě a co o něm říkají lékaři?

Všichni příznivci chytrých telefonů a hodinek mají obrovskou výhodu, jelikož přechod zimního času na letní za ně moderní technologie ohlídá. Ovšem ti z vás, kteří jste zastánci klasických hodinek, nesmíte zapomenout a posunout si čas o hodinu vpřed. 

Letní čas 2018–2021:
2018: 25. března - 28. října
2019: 31. března - 27. října
2020: 29. března - 25. října
2021: 28. března - 31. října

Zrušení letního času nejdříve za pět let

V poslední době se v celé Evropě vedou bouřlivé debaty o zrušení letního času. Občanské iniciativy a petice shodně s lékaři tvrdí, že změny času mají negativní dopady na zdraví lidí. Původním záměrem změny času bylo lépe využít denního světla a ušetřit na svícení. Podle kritiků však již změna výraznou úsporu nepřináší.

Vedení evropských zemí včetně Česka se však v minulém roce dohodlo na udržení letního času v následujících pěti letech. Další šance na změnu je tedy nejdříve v roce 2021.

Takže každý, kdo není zrovna ranní ptáče, bude si opět zvykat na nepříjemné ranní vstávání, zato v pozdějších hodinách si světlo užijeme o hodinu déle. 

Jako první údajně zavedlo letní čas Německo

V praxi byl letní čas poprvé zaveden za první světové války v roce 1916, a to hned v řadě evropských zemí. Jako první zřejmě letní čas zavedlo Německo od 30. dubna 1916 do 1. října téhož roku a Rakousko-Uhersko, jehož součástí tehdy byly i české země.