Dvacet let chátrá: Má Dům u Sixtů nějakou naději na lepší budoucnost?

Jaké využití by mohl komplex mít?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Již dvě desítky let nemá využití. Rozsáhlý soubor domů u Staroměstského náměstí mezi ulicemi Celetná, Kamzíková a Železná teď snad má novou naději přesto, že z plánované stavby luxusního hotelu sešlo. Co se tedy s prostorem stane?

Zastupitelé hlavního města Prahy dostali možnost si celý komplex a jeho místy neutěšený stav prohlédnout. Investor, který zde plánoval vybudovat rozsáhlý komplex s hotelem Ritz-Carlton, opakovaně nesplnil smluvní podmínky, když projekt nerealizoval v termínu do 20. září 2017. 

Společnost Akroterion chtěla otevřít hotel Ritz-Carlton za dvě miliardy. Budovy však nikdy neupravila. Důvodem bylo i to, že památkáři měli k rozsahu zásahů do struktury historických domů řadu připomínek.

Byl k tomu zavázán hned 4 nájemními smlouvami, z nichž první byla uzavřena v roce 1996, další v 1997 a 2015. Do konce roku 2017 však práce dokončeny nebyly. Hlavní město proto v prosinci 2017 všechny smlouvy vypovědělo.

Investor chce stále hotel

Praha vypověděla nájemní smlouvy z nemovitostí, které patří městu. Město tak má v tuto chvíli příležitost zvážit další budoucnost této části historického centra, jejíž historie sahá do 13. století, a možnost stanovit jasné podmínky, za kterých může být městský majetek využit. Část komplexu je v majetku hlavního města Prahy, větší část nemovitostí je v držení BUCENTAURO TRADE, s.r.o. Investor i nadále usiluje o realizaci projektu hotelového komplexu. Další postup města projedná již v nejbližších týdnech Majetková komise Rady HMP.  

Národnímu památkovému ústavu vadilo to, že by zanikla obytná funkce domů. Vytýkala projektu i to, že by vznikl funkční monoblok s řadou typizačních a sjednocujících úprav - povrchy podlah, obklady či výplně.

"Hlavní město má jedinečnou příležitost zamezit necitlivému využití historických domů v exponované lokalitě. Domy by měly plnit nejlépe více funkcí. Chybí zde například rezidenční bydlení, které by mohlo lokalitu oživit," uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Praha má bytů málo

Bytů, obzvláště městských, totiž Praha nemá nazbyt a bydlení je třeba chránit obzvláště v Praze 1, která trpí masivními dopady turistického průmyslu.

"Poté, co se nám podařilo zpřístupnit veřejnosti nedaleké Radniční domy, které devět let chátraly, je komplex U Sixtů další příležitostí k zachování a navrácení historického centra k užívání také Pražanům," dodala Kolínská.

Vítejte v Čapím hnízdě, zde je Babišovo. Může zde obyčejný člověk přespat? Čtěte zde.