Nejzajímavější čísla ze středních Čech: Výše mzdy, počet sňatků, sklizeného obilí i rozestavěných bytů

Středočeši si v posledních měsících polepšili i finančně
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Trochu netradičně - pomocí čísel - se dnes podíváme do středních Čech. Tam se zaměříme na aktuální data z nejrůznějších oblastí - od ekonomických faktorů, přes podnikatelskou sféru až po výstavbu bytů či počet uzavřených sňatků. Některá čísla vás jistě zaujmou a budete si moci z nich udělat určitý subjektivní závěr.

Ve Středočeském kraji opět přibylo obyvatel, je jich už více než 1,3 milionu. Svou roli hraje určitě i výše průměrné mzdy, která je o více než dva tisíce korun vyšší, než je celostátní průměr. Nárůst zaznamenal i počet živnostníků, výstavba bytů či počet sňatků Středočechů.

Střední Čechy v číslech:

68 % Středočechů je celkově spokojeno s životem v tomto kraji České republiky.
  • 31 951 korun - byla průměrná hrubá mzda ve Středočeském kraji za poslední čtvrtletí loňského roku.
  • 29 917 korun - byla v posledním čtvrtletí průměrná mzda v celé České republice. Celostátně vzrostla oproti stejnému loňského období o necelých 8 %.
  • 2 448 korun - přibylo v průměru na výplatě každému Středočechovi v posledním čtvrtletní loňského roku.
  • 1 348 840 obyvatel - měl Středočeský kraj ke konci loňského roku. Je tak nejlidnatějším krajem České republiky.
28 % podnikatelů ve Středočeském kraji sídlí blízko dopravních tepen na Praze-východ a Praze-západ.

Živnostníci a podnikatelé

  • 253 600 živnostníků - bylo registrováno ve středních Čechách ke konci loňského roku. Procentuální podíl živnostníků vůči lidem, kteří se nechávají zaměstnávat, je podle Českého statistického úřadu zhruba 18%.
  • 7 509 živnostníků - přibylo jen v loňském roce ve Středočeském kraji. V žebříčku podnikatelů jsou střední Čechy tradičně hned druhé za Prahou.
  • 53:47 procent - je procentuální podíl aktivních podnikatelů ku těm, co nechávají své živnostenské oprávnění jen tak "ležet ladem". I tato čísla naznačují, že mnoho Čechů si zakládá svou živnost "na zkoušku" nebo jako prostředek vedlejší pracovní činnosti. 
  • 336 540 subjektů - je počet ekonomických subjektů, které jsou registrovány ve Středočeském kraji. Kromě již zmíněných soukromníků - živnostníků se zde započítávají i "eseróčka" nebo akciové firmy.
    Střední Čechy v číslech

Zemědělství, sňatky a byty

  • 1 500 000 tun - obilí bylo během loňského roku vypěstováno ve Středočeském kraji, a to na celkové ploše 267 tisíc hektarů. Oproti roku 2016 došlo k poklesu osevní půdy o 2,3 tisíce hektarů i k poklesu výše sklizně o 192 tisíc tun obilí. 
  • 5 717 sňatků - právě tolik bylo uzavřeno sňatků ve středních Čechách za tři čtvrtletí loňského roku. Počet sňatků tak oproti stejnému období v roce 2016 vzrostl o téměř tři stovky.
  • 6 514 bytů - se začalo v loňském roce stavět ve Středočeském kraji. Nárůst oproti roku 2016 je poměrně značný, a to téměř 18 procent. Tento trend postupuje v posledních letech stále rychleji.