Pražští zastupitelé se zhádali jako koně, koalice se hroutí. Stropnický byl napaden břichem

Ještě, že máme partu profíků! No nic, fakt jste k smíchu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neschopni jakékoli dohody. Tak to dlouhodobě vypadá v pražském zastupitelstvu. Spory vyvrcholily několikahodinovou tahanicí a vzájemnými útoky. Pražané, tohle vám vládne! Politici, kteří nejsou schopni komunikace, rozhodují o vašich životech. Že jim není hanba! ANO prý už dokonce jedná o vypovězení koaliční smlouvy. Chtějí být za hrdiny, nebo co?

Pražští zastupitelé ostudně neschválili po několikahodinových sporech o osud Libeňského mostu program dnešního jednání. Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO jednání následně ukončila. Program podpořilo pouze 30 ze 65 zastupitelů. O termínu dalšího zasedání zastupitelů rozhodne primátorka.

Není to zdaleka poprvé, co se cirkus jménem zastupitelstvo pohádal. Čtěte zde, jak vypadala jedna z jejich slovních potyček.

Zastupitelé se přeli o to, na který bod jednání bude zařazeno téma Libeňského mostu, který má být podle městské rady zbourán a na jeho místě postaven nový. Zástupci vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) původně chtěli téma mostu zařadit až na pozdní odpoledne. Na návrh opozičního zastupitele Ondřeje Martana (ODS) jej ale nakonec zastupitelstvo odhlasovalo jako první bod jednání.

Ne a ne a ne, a ještě si dupnu!

Nelíbilo se to zastupiteli a starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému (KDU-ČSL/Trojkoalice). Po sporech, zda si jako poslanec může vzít slovo v průběhu hlasování, nakonec zastupitelé program neschválili. Čižinský svůj postoj hájil tím, že brzké zařazení materiálu znemožní obyvatelům přijít na jednání zastupitelstva.

"Pan Čižinský nehlasoval pro program a někteří členové Trojkoalice tak v rozporu s tím, co jsme byli domluveni, a tím pádem prostě program nebyl odhlasován a tím pádem zastupitelstvo nemá o čem jednat," řekla Krnáčová. V případě, že by další jednání svolala Krnáčová ještě dnes, pak by nejdříve mohlo být příští čtvrtek. Krnáčová řekla, že dnes to ale neudělá.

"Program nebyl schválen ze dvou důvodů. První, že opoziční kluby, zejména ODS a TOP 09, zneužily fyzické nepřítomnosti některých koaličních zastupitelů, kteří byli ze zdravotních a jiných důvodů nepřítomni. A druhá, že nebyla shoda nad tím bodem k Libeňskému mostu," řekla náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice). "Neuměli jsme se srovnat s tím, že ten bod nemůže být zařazen jako pevný na 17:00, kdy občané, kteří o tu věc mají zájem, chtěli přijít."

Pražští zastupitelé ANO jednají o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Trojkoalice v Praze porušila podle hnutí ANO koaliční smlouvu, když dnes nepodpořila program jednání zastupitelů. O případném vypovězení smlouvy se ANO rozhodne na pátečním mimořádném jednání zastupitelského klubu. Ale proč právě oni chtějí něco vypovídat, když Prahu vede jejich člověk? A kam to metropole dopracovala?

Neschopnost a břišní napadení

"ANO, ČSSD, Zelení, Lidovci a STAN odmakali jediné. Smetli vlastními hlasy jednání celého zastupitelstva. Co tím Pražanům řekli? Zpovykaní Pražáci, vaše problémy nás netrápí, ani nezajímají," má jasno a konstatuje předsedkyně klubu zastupitelů ODS při ZHMP Alexandra Udženija. "Opětovně vyzýváme paní primátorku Krnáčovou, aby vypověděla smlouvu s Trojkoalicí, která paralyzuje Prahu. ODS je připravena z opozičních lavic podpořit klíčové návrhy, které budou řešit problémy Pražanů."

Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) v diskusi uvedl, že jej napadl starosta Kbel Pavel Žďárský (bezp.). Stropnický se prý obrátil na policii. "Protože jsem se nikdy nesetkal s tím, že bych byl fyzicky napaden jeho břichem, kterým do mě strkal v kuřácké místnosti," řekl.

Neděkujeme, už rychle zmizte

Jsme všichni hrozně rádi, že paní Krnáčová může konečně mluvit pravdu, protože už nebude svůj post obhajovat (prohlásila to před několika dny). Ale že si v podstatě od začátku svého funkčního období není schopna udělat pořádek, to je politická sebevražda. Na druhou stranu, mít pod sebou partu neustále se hádajících hysterek, to také není žádný med. 

Co z toho plyne? Že už se všichni moc těšíme, až současné vedení Prahy opustí svoje pozice a zaleze škodit někam jinam. Protože to, co se tu poslední roky děje, je do nebe volající amaterismus. 

Praha má 22 stavebních úřadů: Stačil by jeden, maximálně dva. Proč tedy tolik byrokracie? Více čtěte zde.