Třetina firem touží po důchodcích, zájem je i o zkušené zaměstnance. Které smlouvy jsou nejběžnější?

Firmy v Česku stále častěji lákají důchodce zpět do zaměstnání
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší za posledních dvacet let a i proto mnoho firem zápasí s velkým nedostatkem zaměstnanců. To je pro většinu pracovníků dobrá zpráva, jelikož mají možnost si vybrat z více pracovních nabídek i si říci o navýšení mzdy či nejrůznější zaměstnanecké benefity. Pozitivní dopad má současná situace také pro občany nad pětapadesát let, i pro důchodce.

Jestliže před pár měsíci patřili starší lidé i důchodci na trhu práce spíš k odstrkované skupině, dnes jsou vzhledem k nedostatečnému množství pracovníků velmi žádaní. Firmy v těchto dnech rekordně hledají nové zaměstnance, ale mladší uchazeči, po kterých je většinou největší sháňka, zkrátka nejsou, a tak roste zájem i o starší ročníky.

Právě dlouholetá praxe, zkušenosti a mnohdy i menší mzdové nároky lákají zaměstnavatele ke stále častějšímu záměstnávání lidí po padesátce. 

Výhodou je i praxe a zkušenost

Firmy si také začínají v posledních měsících stále více uvědomovat, že letité zkušenosti, praxe, ale i loajalita pracovníků pokročilejšího věku pro ně mohou být značnou výhodou. Zájem mají firmy nejenom o kandidáty starší 55 let, ale právě i o ty, kteří jsou například v předčasném či klasickém starobním důchodu. A důchodci aktuální situace na trhu začínají stále více využívat.

To potvrzují ostatně i čísla Českého statistického úřadu, které poukazují na to, že zatímco před třemi lety pracovalo v Česku zhruba 166 tisíc starobních důchodců a jejich podíl k celkovému počtu pracujících činil 3,3 procenta, loni jich bylo už téměř 200 tisíc a na celkové zaměstnanosti se podíleli už necelými čtyřmi procenty.

„Velmi naléhavě potřebujeme zkušené pracovníky na výrobní i administrativní činnost, ale už je několik měsíců hledáme marně. Přijímáme pracovníky na desítkách pozic, hledáme jak mladé lidi bez praxe, které zaučíme, i zkušenější pracovníky po padesátce nebo důchodce na částečný úvazek. Máme podstav a nutně potřebujeme posílit na celé řadě pozic." To jsou nejčastější slova českých zaměstnavatelů v posledních týdnech.

Až třetina firem chce zaměstnávat důchodce

V Česku je momentálně zhruba třetina firem, které jsou ochotny důchodce zaměstnávat. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu ČSOB, který banka provedla v rámci svého pravidelného šetření Index očekávání firem v uplynulých týdnech.

Více než pětina malých a středních podniků už dnes důchodce zaměstnává a 14 procent o tom vážně do budoucna uvažuje. Dalších 11 procent společností uvedlo, že má lidi v předdůchodovém věku, které si určitě hodlá udržet i poté, co jim vznikne nárok na penzi.

Firmy si zaměstnance po padesátce či seniory cení i díky jejich zkušenostem a vysoké spolehlivosti. Vyzdvihují u nich i kvalitní provedení práce, nižší platové nároky či ochotu vykonávat i méně prestižní činnosti.

Počet lidí pobírajících nějaký druh penze roste. V současnosti je to již téměř 2,4 milionu lidí. Doba strávená v důchodu se podle České správy sociálního zabezpečení rok od roku prodlužuje. Češi nyní tráví v důchodu v průměru 24 let.

Klasická pracovní smlouva, DPP i DPČ

Lidé, kteří již dosáhli důchodového věku, mohou pracovat prakticky tolik, co jim síly stačí. Vedle starobního důchodu si tak mohou přilepšit klidně i o průměrný český zaměstnanecký plat. Se zaměstnavatelem mohou uzavřít smlouvu na hlavní pracovní poměr, dohodu o provedení práce (DPP) či dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

„Současná ekonomická situace vytváří příhodné podmínky pro důstojnější stárnutí – senioři si prodlouží aktivní část svého života a vylepší si svůj příjem,“ uvedla k současné situaci generální ředitelka ČSOB Penzijní společnost Marie Zemanová s dodatkem, že státní rozpočet navíc získá daně a odvody a společnost nepřichází o lidský kapitál a cenné zkušenosti.

Doba vhodná ke změně práce i navýšení mzdy

Aktuální situace na pracovním trhu je vhodná i pro případ změny práce či vyhovění požadavku na zvýšení mzdy ze strany zaměstnance. S výší svého platu ostatně není spokojena více než polovina Čechů, která upozorňuje převážně na to, že za stejnou práci dostanou o pár stovek kilometrů západně od českých hranic mnohdy i pětinásobné mzdy.