Tisíce lidí šly centrem Prahy v průvodu za legalizaci marihuany. Co vy na to, legalizovat, nebo ne?

Několik tisíc lidí celou dobu monitorovala policie
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Tisíce lidí v prošly centrem Prahy v průvodu za legalizaci marihuany pro osobní potřebu. Akce byla poklidná, policie uložila jen několik pokut a zadržela jednoho člověka. V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

Účastníci 21. ročníku pochodu Million Marihuana March vyrazili krátce po poledni z Karlova náměstí. Jejich cílem byl ostrov Štvanice, kde akce pokračovala přednáškami, hudebním programem a politickou diskusí. "S policií jsme došli k číslu sedm až osm tisíc lidí v průvodu," řekl organizátor a předseda spolku Legalizace.cz Robert Veverka. To je podobný počet účastníků jako loni.

Policie zabavovala konopí

Policejní mluvčí počet účastníků nepotvrdil. "V průběhu pochodu bylo zjištěno několik přestupkových jednání a jedno podezření ze spáchání trestného činu," vysvětlil za policii Jan Rybanský. Dále upřesnil, že přestupky policie vyřešila na místě pokutou a člověk podezřelý z nedovoleného držení drog byl předveden na policejní služebnu.

Podle Veverky větší střety s policií nenastaly, některé účastníky pokutovala a zabavovala jim konopí, řekl. "Právě proto děláme demonstraci za legalizaci konopí, protože je stále nelegální."

Průvod prošel ulicemi za zvuků živé kapely a elektronických hudebních aparatur, které vyhrávaly z aut. Na jednom z vozů v průvodu jel i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Někteří z účastníků nesli transparenty s hesly například "Utni řepku, zasej travku", další měli velké atrapy jointů nebo velké dýmky. Veverka před začátkem akce přítomné poučil, aby "nekouřili policajtům pod nos". Řada z nich si přesto zapálila.

Měli by lidé marihuanu pěstovat?

Na Štvanici se konal koncert a politická diskuse o možnostech legalizace marihuany. Piráti v pátek ohlásili, že zatím nebudou předkládat poslaneckou iniciativou návrh na legalizaci, protože by narazil na mezinárodní protidrogovou úmluvu. Chtějí, aby si dospělí lidé mohli sami pro sebe beztrestně vypěstovat omezený počet rostlin konopí, usušit je a zpracovat. Podle Veverky je legalizace pouze politickou záležitostí, která ale často naráží na byznys.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí neboli marihuana obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

Na lékařský předpis bylo v ČR od roku 2013 vydáno téměř pět kilogramů léčebného konopí. Průměrně ho oficiálně užívá 26 pacientů měsíčně. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880 000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

Feťákem na stará kolena? V Česku čím dál častěji krutá realita. Čtěte zde.