Líní úředníci ministerstva financí? Rušení heren je příliš pomalé, proč to tak vázne?

S hraním začínají stále mladší lidé
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát zamýšlí podat podnět pro nečinnost na ministerstvo financí. Důvodem je délka správního řízení při rušení heren. V metropoli klesl počet heren na 101, původně jich bylo více než dvě stovky. V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší. Ministerstvo s výhradami nesouhlasí.

Podle Ondřeje Mirovského (SZ/Trojkoalice) ruší ministerstvo herny pomalu a jeho postup označil za liknavý. Podat na ministerstvo podnět již schválil magistrátní legislativní výbor a jednat by o něm měli ještě pražští radní. Podnět by mohli radní projednat do prázdnin. "Pokud by se nadále nic nedělo, jsem připraven osobně podat žalobu na ministerstvo. Za Prahu jsme udělali vše, co jsme mohli," řekl Mirovský.

Vyhláška zakazující provoz heren platí v Praze několik let. Povolený je pouze provoz kasin. Herny postupně ruší právě ministerstvo financí, které postupně odebírá provozovatelům licence.

Neúměrné prodlužování řízení

Kromě rychlosti ministerstva ve správním řízení je podle Mirovského také problém, že majitelé heren využívají všech právních prostředků a snaží se správní řízení co nejdéle prodlužovat. Rozkladová komise ministerstva pak podle něj vyřizuje případy pomalu. Paradoxem potom prý je, že některé městské části mají schválenu takzvanou nulovou toleranci hazardu, přesto na jejich území funguje několik heren. To je případ třeba Prahy 2, 6 nebo 7.

"Ministerstvo financí v žádném případě rušení heren nebrání. Kritika pomalé práce rozkladové komise není na místě. Jen v loňském roce komise projednala 695 rozkladů a letos zatím 132. Komise pracuje s maximální rychlostí, kterou jí umožňuje správní řád, důvodem délky jejího řízení není liknavost," uvedl mluvčí ministerstva Filip Běhal. Majitelé heren podle něj často účelově žádají o přerušení řízení. "V neposlední řadě provozovatelé prodlužují řízení podněty k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstvu vnitra."

Regulace pražského hazardu

V Praze bylo pravomocně zrušeno k 31. prosinci loňského roku 69 heren. Celkem ke konci roku ministerstvo zahájilo 184 správních řízení. Licence na provoz heren nemůže odebírat ihned, a herny tak mizí průběžně. Ve správním řízení mohou jejich majitelé například podávat žádosti o prodloužení lhůty k vyjádření nebo námitky z podjatosti, po vydání rozhodnutí pak rozklad.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8 358 na 2 724. Počet heren se snižoval i v následujících letech.

Peníze z hazardu nevadí: Praha rozdělí mezi městské části 59 milionů. Čtěte zde.