Úředníci vesele pokutují restauratéry. Třeba za chybějící ceduli se zákazem kouření

Tohle už dnes neuvidíte...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mezi nejčastější prohřešky, které odhalili středočeští hygienici při kontrolách dodržování protikuřáckého zákona, patří nedostatky ve značení provozoven. U vstupu například chybí cedule označující, že se uvnitř restaurace nekouří. A to je velká "tragédie", což jistě všichni uznáváme.

Od začátku platnosti zákona 31. května 2017 do 30. dubna letošního roku udělali středočeští hygienici 1 199 kontrol dodržování protikuřáckého zákona. Kontroloři zjistili 55 porušení zákona a udělili 48 pokut v celkové výši 88 600 korun. Devětaosmdesát kontrol se pak uskutečnilo v rámci společné kontrolní akce s policií nazvané HAD, která byla zaměřená na hazard, alkohol a děti.

Provozovatelé chybují také při prodeji cigaret a tabákových výrobků v automatech. Často nejsou zajištěny tak, aby si z nich výrobky nemohly kupovat osoby mladší 18 let.

Nedostatky ve značení

"Mezi nejčastější závady, které zjišťujeme, patří nedostatky ve značení provozoven, tedy že u vstupu chybí viditelná grafická značka kouření zakázáno a potom viditelné texty zákazu prodeje tabákových výrobků alkoholu osobám mladším 18 let. Na dalším místě je pak porušování povinnosti provozovatele vyzvat osoby, které zákaz kouření porušují, aby v tomto jednání nepokračovali," řekla ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Zákazníci to berou dobře

"Od začátku platnosti zákona jsme se ale nesetkali s většími pochybeními, zejména vyvařující restaurace ho vesměs dodržují a nemají s ním problém. Také od zákazníků máme veskrze pozitivní ohlasy, zákaz kouření v restauracích vítají," dodala Rážová.

Sněmovna v úterý projednávala poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona, zákonodárci ho ale zamítli už v úvodním kole. Předloha měla provozovatelům umožnit vybudování oddělených kuřáren. U menších podniků, v nichž se nepodává jídlo, by zavedla ještě širší změkčení.

Antikonfliktní tým potichu zmizel, noví "drsňáci" domlouvají bezdomovcům u hlavního nádraží. Více čtěte zde.