Tycho Brahe a jeho český domov. Benátský zámeček byl domovem slavného astronoma

Benátky nad Jizerou mají dominantu v krásném zámečku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tycho Brahe je mezi lidmi známý hlavně díky historce o prasklém močovém měchýři. Pravda byla jiná a tento slavný astronom nezemřel, protože mu bylo stydno odejít na malou, ale pravděpodobně kvůli své velké lásce k alkoholu. Zajímavostí, které úzce souvisí s tímto jménem, je ale o mnoho víc. Zámeček v Benátkách nad Jizerou by mohl vyprávět. 

Lidé, kteří znají souvislosti okolo návštěvy tohoto světově proslulého astronoma na našem území, si jistě jako místo jeho pobytu představí krásnou Prahu. Rudolf II. ho taky na svém dvoře přivítal s otevřenou náručí. Muž, který byl považován za nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy, si však pro svoje sídlo vybral zámeček v Benátkách nad Jizerou. 

Tycho Brahe věřil, že Země je středem vesmíru a Slunce jen kolem Země obíhá. Na svou dobu velmi pokrokový názor vyvrátil až později další slavný astronom, který na jeho práci navazoval a byl dokonce hostem na zámku v Benátkách nad Jizerou, Johannes Kepler. Ten přišel s teorií, že planety obíhají kolem Slunce. 

Vyber si...

Rudolf II. byl proslulý svojí láskou k vědě, alchymii, umění a hlavně hvězdám, které mu zářily nad hlavou. Posedlost po vědění ho vedla k pozvání v té době nejslavnějšího dánského astronoma. Ten nabídku na příjezd do Čech přijal a Rudolf II. mu dal na výběr hned ze tří možností, kde mohl žít a pracovat. K dispozici dostal zámky v Lysé nad Labem, Brandýse nad Labem a v Benátkách nad Jizerou. Vybral si ten v Benátkách, kde měl ideální podmínky pro práci, protože zámek leží přímo na kopci. S jeho příchodem se datuje i mnoho změn, kterými zámek musel po architektonické stránce projít. 

Zámek dostává novou tvář 

Zámek v Benátkách nad Jizerou prošel před příjezdem slavného astronoma velkými stavebními změnami. Celé levé zámecké křídlo by bez jeho pobytu patrně nevzniklo. Tycho Brahe měl se zámkem velké plány. Chtěl vybudovat dokonce úplně novou observatoř. Život na zámku byl rozčleněn tak, že v prvním patře bydlela celá rodina a to druhé sloužilo jako pracovna. Ani tady nešetřil stavebními zásahy a pro lepší podmínky svého pozorování nechal prodloužit okno až k podlaze. Dodnes si můžeme povšimnout detailu, který zbyl jako stopa doby minulé. Tím je tzv. Benátský poledník s přesnými hodnotami 14 stupňů 59 minut a 34 vteřin. 

Mezi jinými slavnými návštěvníky zámku v Benátkách nad Jizerou byli Johannes Kepler, Bedřich Smetana a bratři Bendové. 

Neslavný konec

Pompézní příjezd nakonec skončil fiaskem. Tycho Brahe v Benátkách vydržel jen rok, po kterém se vrátil zpět do Prahy na císařský dvůr. Jeho plány a bádání nevycházely, jak si představoval. Navíc se ve zlém rozešel s místním hejtmanem Kašparem z Milštejna. Ten mu údajně odmítal dát finační prostředky k stavbě vysněné observatoře. 

Navštivte muzeum Tycho Brahe

Dodnes zámek připomíná významnou návštěvu stálou muzejní expozicí. Ta se věnuje nejen práci samotného Tycho Brahe, ale láká na řadu zajímavých astronomických přístrojů, které si můžete dokonce vyzkoušet. Výstava se věnuje i jiným slavným osobnostem, které zámek navštívily. Expozice nabízí bohatý interaktivní program. Cesta do Benátek nad Jizerou se tak nesmí obejít bez putování po stopách jednoho z nejslavnějších astronomů historie. 

Zámků celá krajina: Nechte si poradit, kam vyrazit v krásném jarním počasí. Více čtěte zde.
Klíčová slova: