Manželé Stodolovi: Nejhorší sérioví vrazi v Česku, kteří neměli slitování

Páreček k pohledání
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Manželé Stodolovi jsou v historii české kriminalistiky rekordmani v počtu zavražděných obětí. Nelichotivý primát drží s osmi vraždami. Cílem byli většinou lidé důchodového věku, kteří si před smrtí museli vytrpět násilné mučení. Případ plný chyb vyšetřovatelů a soudních lékařů je dodnes ukázkou krutosti lidského jednání. 

Nenápadný manželský pár, řeklo by se na první dojem. Opak je pravdou. Stačil jeden rok a Stodolovi měli na svém kontě hned osm vražd. Oba nezaměstnaní nalezli řešení své špatné finanční situace v běsnění, které dodnes nemá v našich poměrech obdoby. Svůj podíl viny nese i policie a soudní znalci, kteří ve vyšetřovaní provedli hned několik zásadních chyb. 

Dana se poprvé vdala už v patnácti letech. Druhé manželství ji zavedlo do Kanady, kde se živila jako barová tanečnice. 

Pár k pohledání

Manželé Stodolovi už měli za sebou jeden pokus o fungující vztah. Ten ale nevydržel dlouho, a tak si Jana Stodolová našla jiného muže, s kterým se odstěhovala do Kanady. Zde byla podle své výpovědi znásilněna, což jí způsobilo velká psychické potíže, které řešila častou a silnou dávkou léků. Vrátila se tak do Čech k mamince, kde mohla "láska" dvou nejhorších vrahů v České republice propuknout nanovo. 

Důchodce snadno a rychle

Jejich druhé láskyplné setkání vedlo ke svatbě, kde si konečně mohli říct: dokud nás smrt nerozdělí. Prorocká slova se začala pomalu, ale jistě naplňovat. Špatná finanční situace je donutila se rozhlédnout po řešení a krutý "marketingový" plán byl na světě. Manželé si během svojí "kriminální" kariéry vybrali za cíl ten ze všech nejsnadnější. Oběti byly převážně důchodového věku. Celkem se dopustili 17 závaždných trestných činů, při kterých osm lidí přišlo o život. 

Jeden po druhém

Scénář byl většinou podobný. Manželé si pečlivě vytipovali, kdo by mohl mít nějaké ušetřené finanční prostředky přímo v domě. Vykonavatelem byl primárně Jaroslav. První obětí byl pan Šanda (75).

Plán zněl jasně. Nenápadně se vplížit do domu v masce, aby nebyl poznat, muže svázat, donutit ho prozradit, kde jsou peníze, a nechat ho vlastnímu osudu. Stodolovi se celý plán skoro podařilo uskutečnit, ale pan Šanda při předání 40 tisíc strhl útočníkovi masku z hlavy. Stodola se lekl, že bude odhalen, a tak muže uškrtil. Následně uložil tělo do postele a kolem rozmístil svíčky. Dům začal hořet a případ byl uzavřen jako smrt bez cizího zavinění. Zcela nepochopitelně si vyšetřující lékař nechal pro sebe nalezené stopy po škrcení a ráně po úderu do hlavy.

Stodolovi dlouho nečekali a pustili se do další vraždy. Jen 12 dní po prvním řádění zavraždili sousedku Růženu Skohoutilovou (68). Přivázanou ji násilím nutili přiznat, kde má schované peníze. Napadená se přiznat odmítla, a tak ji udusili pomocí šátku a polštáře. Ženu následně zahrabali na zahradě společně s osobními věcmi, aby vyvolali dojem, že se rozhodla opustit domov. Skohoutilová byla objevena až půl roku po vraždě, kdy její syn stavěl na zahradě fóliovník.

Manželé, kterým vše bezproblému vycházelo, pokračovali ve vraždění dál. Antonín (66) a Marie Královi (62) doplatili na důvěřivost, když je Stodolovi požádali o vodu. Hned po otevření dveří je zahnali s nožem do domu. Oba svázali na židli a přinutili je prozradit, kde mají uložené peníze. Marie místo vyzradila a Jaroslav Stodola je postupně oba uškrtil šňůrou od lampičky. Celý incident kamuflovali jako otravu plynem. Policie v první fázi této verzi uvěřila. 

Orličtí vrazi: Chtěli si z vražd udělat byznys. Kdo byl kdo a jak vlastně dopadli? Více čtěte zde.

Neměli dost

Následující vraždu provedla Dana Stodolová sama. Po příjezdu do Jindřichova Hradce se poptávala na zaměstnání a ubytování. Ubytovala se v Kardašově Řečici, kde si získala důvěru Marie Čondlové (78), která ji nechal ubytovat u sebe doma. Po návratu z nákupu přistihla Stodolovou, jak jí prohledává věci. Strhl se tak boj, při kterém jí už zkušená vražedkyně svázala, udeřila válečkem a čtyřikrát pobodala nožem. 

Velké peníze si slibovali od vraždy Josefa Maliny (81). Ten se často chlubil značnou sumou ušetřených peněz. Stodolovi počkali, až ráno otevře dveře, aby vyvětral. Následně dovnitř vtrhl Jaroslav, který ho silným úderem do hlavy omráčil a odnesl na půdu. Tam se jej pokusil oběsit na telefonním drátu. To se mu nepodařilo a Stodola, podle své výpovědi, oběť ukopal. V domě však našli pouze 10 tisíc korun.

Jaroslavův Stodola se po vraždách v Brněnci pokusil o sebevraždu spolykáním sedativ v kombinaci s alkoholem. Daně se ho podařilo zachránit a brzy se zotavil. 

Trojnásobná vražda...  

Poslední vražedné řádění se stalo v Brněnci. Vloupali se do domu Boženy Cerháková (92), která žila se svou dcerou Helenou (52). Stodolovi se dozvěděli, že si chce Helena koupit ubytovnu, v které bydleli, a proto si mysleli, že je velmi bohatá. Nečekaně byla na návštěvě u své matky ještě druhá dcera Dagmar Weissová (62). Ženy spoutali a když se dozvěděli, kde jsou peníze a vkladní knížky, tak se rozhodli všechny tři zabít. Dagmar Jaroslavu uškrtil, Boženu udeřil a odložil na postel, kde ji přikryl polštářem. Helenu následně odnesli do vany, kde ji také uškrtili. Když Jaroslav odešel, tak jí Dana Stodolová pořezala zápěstí.

Chtěli tím fingovat, že šlo o vraždu mezi sestrami, kdy Helena spáchala z výčitek sebevraždu a matka Božena dostala infarkt. Matka Božena však celý incident zázrakem přežila a po velmi zmateném popisu situace, kdy tvrdila, že v domě šermovali mušketýři, popsala vysokého muže, který žil v ubytovně její dcery. Popis seděl na opakovaně trestaného Jaroslava Stodolu, který také překvapeným vyšetřovatelům sdělil své "podezření", že se jednalo o vraždu. Podle státní zástupkyně však neexistoval dostatek důkazů pro vznesení obvinění.

Konec běsnění

Poslední pokus jim byl osudný. Dana Stodolová se záměrně ušpinila bahnem před domem Josefa Peroutky (78). Jaroslav na dům zazvonil s tím, že jeho těhotná žena omdlela a potřebovala by se očistit a odpočinout. Muž, když otevřel dveře, byl zahnán dovnitř a manželé ho uzamkli ve sklepě. Prohledali dům a utekli pryč. Při odchodu potkali policistu, který Jaroslava Stodolu znal z vyšetřování podezřelých úmrtí seniorů v Slavošově a okolí. Když se Josef Peroutka dostal ze svého sklepa, ihned incident nahlásil na policii. Svědectví a popis muže policistu zavedl k manželům Stodolovým, které v ten den potkal. Byli tak konečně zadrženi. 

Stodola všechno přiznal, ale snažil se zachránit svoji ženu. Všechny vraždy vzal lidově řečeno na sebe. V průběhu vyšetřování však měla jeho vypověď veliké mezery. Nevěděl např. o pořezaných rukách jedné z obětí. Jeho výpověď se změnila při popisu vraždy Marie Čondlové z Kardašovy Řečice, kterou Dana Stodolová hodila na Jaroslava. V té chvíli se rozhodl vypovídat tak, jak to bylo.

Manželský pár byl Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen na doživotí. V roce 2006 se nechali rozvést v nepřítomnosti. Naplnila se tak slova: Dokud nás smrt nerozdělí...

Vražda jako pracovní rutina. "Heparinový vrah" Petr Zelenka bral životy pro potěšení. Více čtěte zde.
Klíčová slova: