Pivo, víno a pohřebiště z doby bronzové. Výlet do Únětic vám nabízí mnoho zážitků

Tiché údolí je krásným místem, kam se vydat, jen kousek od Prahy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Chcete navštívit skalnatou krajinu a romantické údolí, kde v cíli čeká tradiční pivovar? Místo, které fascinuje klidem a krásnou přírodou, se nachází jen několik minut za Prahou. Stačí nasednout na vlak a můžete vyrazit.

Přírodní rezervace Roztocký háj se nachází jen pár kilometrů za Prahou. Ideální způsob dopravy je vlakem směrem na Kralupy nad Vltavou. Už loučení se s Prahou z okna vlaku vám nabídne nádherný výhled na skalnaté údolí řeky Vltavy. Uhrančivá scenérie vás okouzlí natolik, že možná zapomenete vystoupit ve stanici Roztoky u Prahy.

Mezi občany žijící v luxusní čtvrti byl i cestovatel a spisovatel Joe Hloucha. Ten si svoji vilu nechal postavit v japonském stylu. Ta byla v sedmdesátých letech nevratně poškozena necitlivou rekonstrukcí. 

Zámek a luxusní vily

Není nic lepšího, než když se výlet do přírody spojí i s prvkem kulturního zážitku. O ten se bezpochyby postará krásný roztocký zámek, kde sídlí Středočeské muzeum. Program expozice se mění pravidelně, takže se nestane, že byste byli o něco ochuzeni. Roztoky byly velmi vyhledávaným rekreačním místem na přelomu 19. a 20. století. Cestou do Tichého údolí o tom vypovídá množství luxusních vil, které pocházejí právě z této doby. Bohatí obyvatelé Prahy zde nacházeli klid uprostřed přírody.

Tiché údolí

Cesta do Tichého údolí je lemována architekturou, která připomíná období prosperity a oblíbenosti místní lokality. Poslední vila v řadě už předznamenává, že zde začíná pouze příroda. V obklíčení klidných potůčků a rozkvetlých stromů vás možná občas vyruší připomínka civilizace v podobě letadel nad hlavou. Blízkost letiště se občas nelichotivě projeví hlukem motorů. To však velmi schopně procházka kompenzuje nabídkou několika úžasných vyhlídek. Jen se připravte, že zdolat kopec nebude úplná legrace. Jedna z těch, které nabízejí nejkrásnější pohled, je Alšova vyhlídka. Odkud už uvidíte i cíl této cesty, Únětice.

První písemná zmínka o vsi s kostelem pochází z roku 1125. Nynější podobu kostel Nanebevzetí Panny Marie získal v letech 1766 až 1770. 

Pivo, víno a zasloužený odpočinek

Obec Únětice se v posledních letech proslavila svým pivovarem, který zásobuje zlatavým mokem hospůdky nabídkou netradičních piv. Únětické pivo je však velmi tradiční značka. Pivovar byl na tomto místě už v roce 1710, fungoval až do znárodnění v roce 1949. V krásném architektonickém objektu se obnovený provoz spustil v roce 2011. Součástí pivovaru je restaurace, která může být ideálním cílem vaší procházky. Pokud jste však milovníci vína, hned o pár kroků dál je vyhlášená vinárna, která vás okouzlí nejenom kvalitou nabízených nápojů. Únětice jsou také místem, kde archeologové našli pohřebiště z doby bronzové. Podle názvu obce si také vysloužila jméno únětická kultura, která pochází až z období 2300 př. n. l. 

Hrdinství v Roztokách u Prahy. Místní obyvatelé pomohli lidem z transportu smrti. Více čtěte zde.
Klíčová slova: