Jedeme k moři: Chorvatsko je česká klasika, která neurazí. Jaké zvolit destinace, abyste se nenudili?

Do Chorvatska míří k moři každoročně stovky tisíc Čechů
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Chorvatsko patří dlouhodobě k nejnavštěvovanější zemi Čechů, mířících na dovolenou. Ostatně, není se ani čemu divit, tato země nabízí křišťálově čisté moře, krásné členité pobřeží, spoustu zábavy pro každého i poměrně levné ubytování v soukromých apartmánech a relativně blízkou dojezdovou vzdálenost od našich hranic. Mezi nejnavštěvovanější lokality patří poloostrov Istrie, ostrov Krk, Makarská riviéra či Zadar.

Protože každé přímořské letovisko v Chorvatsku má zkrátka něco jiného, čím může turisty okouzlit a přitáhnout na místo, rozhodli jsme se podívat hned do všech čtyřech letovisek a doporučit těm, co stále nemají vybranou pro letošek dovolenou, nejlepší místo pro trávení volných dnů, ať již s rodinou, či přáteli.

Podle Českého statistického úřadu vloni celkem navštívilo Chorvatsko téměř milion Čechů.

 

Makarská riviéra nabízí jak rušný život, tak klidná zákoutí

Makarská riviéra patří vůbec k nejnavštěvovanějším lokalitám Čechů v celém Chorvatsku. Je oblíbenou především díky skvělým podmínkám pro koupání. Oblast představuje více než 60 km dlouhý pás podél pobřeží Dalmácie, kde se nachází několikakilometrové pláže korunované překrásnou krajinou. Za zmínku stojí určitě i majestátné hřebeny pohoří Biokovo.

Ubytování je možné v celé řadě letoviscích Makarské riviéry, pokud toužíte spíše po rušnějším životě, zůstaňte přímo na Makarské, pokud chcete prožít raději dovolenou v menším a klidnějším letovisku, zvolte např. městečka Drašnice, Baška Voda či Promajna.

Dobrou volbou je i živější Zadar

Zadar je pátým největším městem v Chorvatsku, což ho předurčuje i k nespočtu turistických lákadel, zejména v centru města. Nabídnout však má turistům i co se týče historické architektury a památek všeobecně. Dá se tedy říci, že nabízí dokonalý mix moderního životního stylu a historie. V okolí Zadaru se nachází také krásná místa, ať již menší městečka nebo zapomenuté pláže, které lákají turisty na výlet či bádání do neznáma. Za návštěvu stojí zejména starobylé městečko Nin, netradiční Zaton s úžasnou pláží či národní park Krka.

Proč do Chorvatska na dovolenou?
- Nejkratší cesta k moři autem nebo autobusem
- Chorvatština podobná češtině
- Příjemné a snesitelné klima - Skvělé moře i krásná příroda - Výborné místo pro odpočinek i turistické aktivity
- Cesta, kterou přežije i domácí mazlíček

Istrie nabízí romantiku i skvělé koupání

Pokud nechcete příliš daleko cestovat, jistotou je poloostrov Istrie na severu Chorvatska. Právě z důvodu poměrně krátké vzdálenosti si toto místo Češi velmi oblíbili, od výjezdu z domova se můžete krásně vykoupat už za zhruba 8-9 hodin. Mezi nejoblíbenější letoviska patří především Pula a Rovinj.

Pokud máte rádi historii, zvolte určitě Pulu, má krásné historické centrum, Římský amfiteátr, ale i písečné pláže, které nejsou vůbec daleko. Pokud chcete prožít romantickou dovolenou, zakotvěte v letovisku Rovinj. Toto město, ležící na západním pobřeží poloostrova, je totiž zcela právem považováno za nejmalebnější místo na Istrii. A to především díky křivolakým uličkám v centru města, odkud ale není ani příliš daleko na oblázkové pláže s průzračně čistým mořem.

Milovníci přírody volí Krk

Ostrov Krk leží v Kvarnerském zálivu a představuje vůbec největší jadranský ostrov. Pyšnit se může nejen krásnými plážemi a velmi čistým mořem, ale i nedotčenou přírodou, ve které se můžete setkat s celou řadou ohrožených druhů rostlin a živočichů. Mezi oblíbená letoviska na ostrově patří Punat, Vrbnik, Njivice nebo Baška. Pokud se nechcete jen „válet u moře“, ale i např. navštívit méně zapomenutá místa ostrova, doporučujeme půjčit si zde auto a ostrov náležitě „prozkoumat“. Jistě si tu každý najde to své…

Přečtěte si i o našich dalších cestách k moři - o bulharských Zlatých pískách - ZDE a o italském Bibione - ZDE.