Sestra hejtmanky Jermanové byla na policii. Šéfka kraje chce nechat prověřit smlouvy, ohrozí i Němcovou?

Je dobře, že makají...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

/KAUZA/ Středočeský kraj zkontroluje dodavatelské smluvní vztahy ve svých sociálních zařízeních a oblastních nemocnicích, což potvrdila i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Je možné, že i tam mohly zasáhnout údajné prapodivné kšefty z dílny byznysmana Tomáše Horáčka, který se v posledních letech točil kolem hnutí ANO?

Důvodem prověření smluv je prý opravdu podezření na manipulace se zakázkami v pražských nemocnicích, které se podle policie týká i devíti sociálních zařízení ve Středočeském kraji. "Vzhledem k závažnosti případu hodlám iniciovat kontrolu smluvních dodavatelských vztahů ve všech krajských nemocnicích a zbývajících sociálních zařízeních," řekla hejtmanka.

Nikdo z jejího týmu

Zdůraznila, že nikdo z jejího týmu včetně jí samotné není objektem vyšetřování ani není jinak do případu zapojen. Na policii byla pouze podat vysvětlení její sestra Pavlína Kuncová, která bude v případu svědčit. Podle hejtmanky však není členkou jejího týmu, ani nemá žádný vliv na krajskou politiku či chod středočeského krajského úřadu.

"Pokud chce paní hejtmanka prověřit smlouvy, bylo by dobré, aby zjistila, kolik smluv s První chráněnou dílnou bylo podepsáno v době, kdy za domovy důchodců byla zodpovědná paní radní Němcová z hnutí ANO. A taky by měla nechat prověřit, zda byly s touto organizací podepsány nějaké smlouvy v době, kdy se resortu zdravotnictví ujal pan radní Bezděk, rovněž z hnutí ANO. Domnívám se, že veřejnost by měla znát rovněž tato fakta," uvedl k rozhodnutí hejtmanky předseda klubu středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik.

Kuncová podle médií působí jako asistentka dvou poslanců za ANO a hnutí dělala krajskou manažerku. "Jenom podotýkám, že pozici krajské manažerky, což v hnutí ANO není politická, ale organizační funkce, nezastává více než tři roky," řekla k tomu hejtmanka.

Důvěra v policii? Zní to zajímavě

Radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD) potvrdila, že vyšetřování se týká devíti příspěvkových organizací v sociální oblasti. O které přesně jde, nechtěla říci. Nikdo ze zástupců těchto zařízení podle ní nebyl obviněn. "Mám důvěru v nezávislost a profesionalitu naší policie. Ujišťuji vás, že ze strany mé ani lidí z mého týmu nedošlo k žádnému pokusu o ovlivňování vyšetřování živého případu," uvedla Pokorná Jermanová.

Podle radního pro zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO) začal kraj nezávisle na případu sbírat některé informace v nemocnicích, aby vyhodnotil, jakým způsobem jsou poskytovány služby a dodávky materiálu.

Nikdy se s ním prý nesetkala

V kauze manipulací se zakázkami policie obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka. Pokorná Jermanová prohlásila, že se s ním nikdy nesetkala a že považuje za nepřípustné, aby se zaštiťoval jejím jménem. Kromě Horáčka čelí obvinění dalších osm lidí, mezi nimi je podle médií například ředitel Nemocnice na Bulovce František Novák, bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská nebo ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák. Horáčka a Vrbovskou poslal soud do vazby, zbylí obvinění jsou stíháni na svobodě.

Policisté prověřují veřejné zakázky například na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních automobilů. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali od čtvrtka na desítkách míst v Praze a ve středních Čechách.

Zastupitel Pánek: Vedení kraje se mě pokoušelo zastrašit, protože jsem upozornil na nesrovnalosti. Více čtěte zde.