Okopírované diplomové práce. Kdo kromě Malé získal titul pochybnou cestou?

Ano, 13 dní se nenechali zastavit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnes již bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá není jediná osoba, která musela řešit obvinění z plagiátorství. V české politice se od dob revoluce podobných podvodů a podezření vyrojilo hned několik. Ne každý se tak rychle poroučel do ústraní.

Taťána Malá po 13 dnech na pozici ministryně opouští kabinet spravedlnosti. Jepičí existence ve vrcholové politice skončila na základě okopírované diplomové práce. Nějak ji ta spravedlnost dohnala, chtělo by se říct s nadsázkou. Kontroverzní osoba původně budila podezření spíše z důvodů insolvenční firmy, kterou s manželem vlastnili do června roku 2018. Místo nemorálního byznysu a velkému střetu zájmu jí byl nakonec osudný vysokoškolský titul.  Kdo další se spálil, když opisoval?

Plzeňská práva

V roce 2009 se rozehrála obrovská kauza fakulty plzeňských práv. Proděkan Ivan Tomažič opsal desítky stránek disertační práce z roku 2006. Školitelem mu byl Milan Kindl a oponentem Jaroslav Zachariáš, který sám oponentský posudek opsal z časopisu starého 12 let. Všichni tři vrcholní představitelé fakulty se také velmi rychle odporoučeli z funkcí, ale chobotnice přidělených titulů se rozkrývala postupně.

Speciálním softwarem Masarykovy univerzity se odhalilo, že 34 prací mělo 10 procent schody s jinými pracemi, 9 prací vykazovalo shodu s 20 až 30 procenty a 5 jich bylo opsané více než z poloviny. Našla se i práce, která byl opsána kompletně.

Nesrovnalostí bylo nalezeno víc. Celá fakulta fungovala velmi pochybně a mnoho studentů získávalo tituly, aniž by měli zápočty nebo odchodili požadovaný počet semestrů. Plzeňské rychlostudium vedlo k rušení hned několika diplomů. V rejstříku studentů a absolventů plzeňských práv najdeme mnoho známých jmen jako např. Jan Ruml, Jiří Pospíšil, modelka Lucie Váchová nebo Andrea Verešová. Bývalá primátorka Chomutova Ivana Řapková se dokonce o svůj titul dlouho soudila.

Zdiskreditovaná fakulta se tak stala terčem nedůvery, kdy se údajně dal titul snadno koupit. Kvůli nedostatkům důkazů se však celá kauza ukončila bez vážnějšího trestu v roce 2012.

Expert na korupci

Doktorandský titul sociálního demokrata “JUDr.” Petra Hulínského budí velké podezření. Jeho rozbor proti korupčních paragrafů totiž zní velmi obecně a laicky. Co je odborného a hodného doktorandského titulu na větě: “Korupce škodí celé společnosti...“ je záhadou. Dalo by se namítnout, že věta je vytržená z kontextu, ale celá práce neobsahuje odbornější pohled do problematiky korupce a jen klouže po jejím povrchu.

Dalším expertem na jednoduchý recept, jak získat vysokoškolský titul, je sociální demokrat Miroslav Svoboda. Bylo mu dokázáno, že několik po sobě jdoucích stránek jsou výtvorem někoho jiného. U bývalých nebo současných řadových poslanců se podobná pochybení skrývají jednoduše a vlastně to ani nikoho obzvlášť nepálí. Až ve chvíli, kdy začnete být jako politik vidět, stáváte se vděčným mediálním terčem. Faktem ale zůstává, že lež má krátké nohy a pokud existuje pochybení, politik by se měl k situaci postavit čelem.

Babiš ministrem spravedlnosti?

Situace na resortu spravedlnosti se dostala do opravdu bizarní situace. Ministryně odchází kvůli podezření z plagiátorství a ten, kdo ji má zastoupit, je muž, který sám čelí trestnímu stíhání.

Trestně stíhaný ministr spravedlnosti, usvědčený spolupracovník StB, jeden z nejbohatších "Čechů", co svůj majetek za existenci v politice zdvojnásobil a premiér, jenž důvěru své vlády opírá o podporu komunistů... Krátký seznam toho, co do politiky přivedl a přivede Andrej Babiš. Jak dlouho mu to bude procházet? 

Strach vs. klidná síla. Zdánlivá jednota ODS se štěpí na dvě křídla. Více čtěte zde.
Klíčová slova: