Kdy někomu spadne na hlavu? Zámek v Jincích je neprodejný

Investice by musely být obrovské
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chátrající zámek v Jincích na Příbramsku dlouhá léta marně čeká na investora, který by ho zrekonstruoval. Soukromý vlastník nabízí památkově chráněný objekt k prodeji. Občas někdo projeví zájem, většinou ale zůstane jen u prohlídky. Takže se vlastně jen čeká, až někomu spadne na hlavu.

Obyvatele městyse špatný stav budovy trápí. Realitní makléř Josef Pintner tvrdí, že zámek prodává asi 20 let. "Dvakrát až čtyřikrát za rok to někomu ukazujeme, ale nikdy z toho v podstatě nic nebylo." K tomu, aby se pozdně barokní zámek podařilo obnovit, musí podle Pintnera vzniknout dobrý projekt na využití.

Proč se ministerstvo obrany potichu zbavuje atomových bukrů v Brdech? Čtěte ZDE.

Armáda nakonec couvla

Zájemce odrazují mimo jiné vysoké stropy v interiérech a s tím spojené značné náklady na provoz. O areál se v minulosti zajímala i armáda, nakonec z toho ale sešlo. Starosta Josef Hála by uvítal, kdyby zámek, ležící u hlavní silnice mezi Berounem a Příbramí, našel nové uplatnění. "Naproti je škola, kde je všechno upravené, dělá nám to ostudu," má jasno.

Městys podle Hály na odkoupení areálu a zejména náročnou rekonstrukci nemá prostředky. "Je to škoda, kolem jsou i krásné pozemky, kde by se dalo dělat plno věcí." Zámek byl postaven v první polovině 18. století na místě dřevěné tvrze. Časem byl přebudován na pivovar, který fungoval až do 60. let 20. století. Od té doby je areál opuštěný.

Ochrana přírody v Brdech vyjde na miliony. Pomáhají i ovce a skot. Více zde.