Jedno z nejděsivějších míst v Česku. Na Velhartickém hřbitově ožívají mrtvoly

Najdou se odvážní, kteří hřbitov navštíví i v noci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pohádek o strašidlech a záhadných bytostech z temných lesů je plná knihovna, ale zažít něco podobného na vlastní kůži je trošku jiný příběh. Jedno z míst, kde je to klidně možné, je právě Velhartický hřbitov. 

Hřbitov je a vždy bude místo, kde intenzita strašidelnosti narůstá. Děsivé náhrobky, procházející černá kočka a všudypřítomná smrt naplní návštěvníka pokorou. Malá vesnice Velhartice, která leží uprostřed Šumavy, láká návštěvníky hlavně na gotický hrad, ale poněkud výraznější pověst má malý nenápadný hřbitov. Proč? Existuje k tomu hned několik děsivých důvodů. 

V 17. století španělský dobrodruh Martin de Hoeff-Huert ve zdejším gotickém hradě obracel místní na katolickou víru. Hrad a hřbitovní kostel je spojen podzemní chodbou, a tak se hladový křik ozýval pravděpodobně až na hřbitově. Místní občané byli na jinou víru obraceni mučením v hladomorně. 

Oživení mrtvých 

Traduje se, že přibližně někdy v 15. století se vedle kostela odehrál satanistický obřad. Černá magie zaplnila prostor, aby se skupině lidí povedla neuvěřitelná věc. Údajně zde došlo k oživení mrtvého člověka. K tomu, aby rituál proběhl úspěšně, bylo zapotřebí unést a obětovat nevinnou pannu. Dodnes se příběh o smrti krásné dívky připomíná na průčelí kostela, kde je možné bystrým okem zahlédnout ženskou tvář. 

Rodina v plamenech

Místní o Velhartickém hřbitovu říkají, že je středobodem negativní energie. Nikdo se na něm nezdržuje dlouho a rád. Kdo ponuré místo doslova vyhledává, jsou lovci paranormálních jevů a záhad. Jedním z důvodů, proč je hřbitov spojován s temnou energií, je i příběh rodiny sedláka. Ten se svou ženou a dětmi utíkal před lupiči a schovali se v místním kostele. Ti ho nekompromisně zapálili a celá rodina uhořela zaživa. 

Hrob sudetských Němců

Další dílek do děsivé skládačky, která z velhartického hřbitova činí strašidelné místo, je údajný hrob sudetských Němců. Oběti poválečných represí zde byly pohřbeny, aby se jejich duše dodnes mstily na místních občanech. Pověst o sedlákovi, který byl po cestě z hospody uškrcen neviditelnou silou, má spíše připomínat, že by se nemělo zapomenout na to, jak bylo s některými sudetskými Němci po válce zacházeno. 

Nejsou to jen povídačky

Pověstmi a děsivou atmosférou se nechal inspirovat i Karel Jaromír Erben k baladě Svatební košile, která je součástí sbírky Kytice. Že je místo plné negativní energie, dokazuje i několik aktuálních případů. Některé ženy prý mnohokrát během mše v kostele omdlévají nebo se návštěvníkům sevře žaludek a doma se projeví nějaká drobná nemoc a děsivé noční můry. Chcete si všechny domněnky o strašidelném hřbitově ve Velharticích potvrdit sami? Jako alternativní výlet do jádra Šumavy je to ideální zastávka.

Tanec mrtvých dětí na Starém židovském hřbitově. Místo, které děsí a inspiruje už několik staletí. Více čtěte zde.
Klíčová slova: