Fúze Aeroholdingu a Letiště Praha by měla být dokončena až na podzim

I přes změnu termínu by však výsledek fúze neměl být ohrožen
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Plánovaná fúze Českého Aeroholdingu a Letiště Praha, které se stane nástupnickou společností, by měla být dokončena až na podzim. Ministerstvo financí plánuje, že zápis do obchodního rejstříku by se měl uskutečnit 1. října, termín se však může ještě posunout. Řekl to mluvčí ministerstva Filip Běhal. Ministerstvo přitom původně počítalo se zápisem 1. srpna.

"Uváděný termín byl pouze pracovní. Návrh na zápis fúze do obchodního rejstříku se aktuálně vzhledem k rozsahu procesu plánuje k podání k 1. 10. 2018," uvedl dnes Běhal s tím, že ani to nemusí být definitivní termín. "Dle zákona je čas na podání návrhu k zápisu fúze do obchodního rejstříku do konce roku 2018," dodal.

Letiště Václava Havla Praha odbavilo v prvním pololetí roku 2018 celkem 7 463 975 cestujících, což znamená 10% nárůst oproti stejnému období loňského roku.

I přes změnu termínu by však výsledek fúze neměl být ohrožen

S tím souhlasí i vedení Letiště Praha, které se podle předsedy představenstva firmy Václava Řehoře na sloučení připravovalo přes dva roky, přičemž veškeré procesy a organizační struktury jsou již nastaveny na cílový stav po sloučení.

"Dovršení těchto příprav vnímáme jako pozitivní krok, který nám pomůže odstranit administrativní zátěž spojenou s chodem více oddělených společností," řekl Řehoř. Podle něj se jedná zejména o správu vzájemných smluvních vztahů, účetní a controllingové záležitosti či povinnost zpracovávat několik účetních závěrek, výročních zpráv a jejich ověření auditorem.

Letiště Praha a Český Aeroholding se spojí do jedné firmy, přičemž letiště se stane nástupnickou firmou a Český Aeroholding skončí. Letiště Praha bylo dosud klíčovým aktivem Českého Aeroholdingu, který fungoval jako vlastník veškeré letištní infrastruktury, zatímco Letiště Praha mělo na starosti chod letiště.

Aeroholding pomohl v minulosti ČSA od hrozícího krachu

Sloučením skončí i statutární orgány aeroholdingu. Zatímco představenstva obou společností byly personálně podobné a vedl je Václav Řehoř, dozorčí rada aeroholdingu vedená ekonomem Janem Švejnarem skončí.

Aeroholding byl v minulosti většinovým akcionářem v Českých aeroliniích (ČSA), kterým pomohl od hrozícího krachu. Po prodeji posledního podílu v ČSA jiné státní firmě Prisko v roce 2016 však podle důvodové zprávy vládního materiálu ztratilo oddělení aeroholdingu a letiště svůj smysl.

Český Aeroholding vznikl v roce 2011 a vedle letiště jsou jeho součástí také Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a jiné společnosti.

Místostarosta Měšic: Doufám, že lidé volí hlavou a nevěří všemu. Více čtěte: ZDE.