Tři čeští vojáci zahynuli v Afgánistánu. Byli obětí teroristického činu

Čeští vojáci zemřeli při rutinní prohlídce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tragédie dnes postihla české vojáky v Afgánistánu. Během teroristického útoku zemřeli tři muži v české uniformě, dva afgánští vojáci a jeden americký jsou ve vážném zdravotním stavu. 

Zcela rutinní hlídka se v dnešních ranních hodinách proměnila v tragédii. Tři čeští vojáci zemřeli okamžitě po sebevražedném útoku afgánského teroristy. Jejich ostatky budou do České republiky převezeny ve středu. 

Ministerstvo obrany informovalo, že útok se odehrál v blízkosti základny Bagrám. Sebevražedný terorista zaútočil během prohlídky okolí, konkrétně ve městě Parván. 

Česká armáda informovala o totožnosti padlých vojáků. Obětmi jsou rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993). Exploze vážně zranila ještě dvojici afgánských a jednoho amerického vojáka. Prohlídku prováděli společně. Mise NATO se primárně soustředí na podporu místních jednotek v boji proti terorismu. 

Tzv. repatriace ostatků proběhne ve středu a smutečního ceremoniálu při příletu na staré ruzyňské letiště bude účasten i prezident Miloš Zeman. 

Od roku 1990 Češi ztratili při zahraničních misích celkem 28 vojáků. Naposledy se podobná situace stala v roce 2014, kdy zemřeli čtyři čeští vojáci. Tehdy se sebevražedný atentátník kamufloval v uniformě afgánské policie. 

 

Klíčová slova: