Česko zažívá dvojnásobný počet požárů, než je obvyklé. Jsou na vině pouze extrémní teploty?

Hasiči mají letos extrémně náročné období
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hasičské jednotky letos rozhodně nezažívají prázdninový provoz. Léto je pro ně naopak vrcholem sezony. S každým stupněm na teploměru vzhůru se zvyšuje riziko nebezpečí, což několik letošních případů naplno dokázalo. Jsou však jediným důvodem požárů vysoké teploty?

Obrovský požár v Kutné Hoře, sklady u Příbrami v plamenech a louky poseté ohněm. Poslední dny jsou pro české hasiče opravdovou zkouškou jejich schopností. Během jednoho týdne se po celé České republice odehraje až 600 požárů, které působí škody ve výši kolem 20 milionů korun. To je v průměru o polovinu méně než předchozí rok. Čím je způsoben tak markantní rozdíl?

Během tohoto týdne je na základě údajů a předpovědi českého hydrometeorologického ústavu vyhlášeno velké riziko tvorby požárů. Hlavním důvodem zůstává sucho a vysoké teploty. 

Nejsme Kalifornie ani Řecko

Mnoho případů, s kterými se každý den musí hasičské jednotky po celé České republice vypořádat, se ani náhodou nemohou vyrovnat tragédiím, které se odehrávají v Kalifornii nebo Řecku. Globálně extrémní teploty po celém světě však naznačují nelichotivý trend, na který si naše planeta bude v budoucnosti muset zvyknout. Když se budeme držet našeho “malého” ohniště, tak do dnešních dnů se eviduje rovnou o polovinu více případů požárů než minulý rok. Kombinace extrémních teplot, sucha a lidské nedbalosti z letošního roku způsobí, že se překonají doposud stanovené rekordy. Nevzniká však trend, na který si musíme zvyknout?

Na vině je člověk

Horko, sucho a vítr. Kombinace pro požáry jako stvořená. Kde je však jiskra, která způsobí oheň? Největším viníkem požáru zůstává přiroda, ale člověk svojí nedbalostí úspěšně konkuruje. V letním období obzvlášť. Na vině nemusí být pokaždé riskantní táborák. Někdy stači přehřátý výfuk nebo nedopalek cigarety. Suchá tráva se postará o zbytek. Požár se tak velmi rychle rozšíří díky extrémně teplému počasí až do velmi nebezpečných rozměrů.

Sucho budoucnosti

Rozrůstající města a lesy, které se mění na zemědělskou půdu. Krajina se rychlým tempem mění a počasí vzrtyčuje varovný prst nad naší budoucností. Půda čím dál tím míň drží vodu, ubývá malých toků, ale města zdokonalují síť kanalizací. Podle meteorologů se během letního dne vyprahlé území vyhřeje až na 60 stupňů Celsia.

Časté požáry jsou možná jen malou výstrahou, ale nezodpovědný přístup k přírodě není jen ekologickou hysterií. Velké proměny, které půda globalizací a velkým civilizačním vývojem zažívá, je reálnou hrozbou. Sucho vládne a vody ubývá. Podobně extrémní teploty, které jsou spojeny s mnoha riziky, se tak v budoucnosti mohou stát naprosto obvyklé.   

Česká krajina volá o pomoc. Chátrající boží muka a rozorané pěšiny zaslouží větší péči. Více čtěte zde.