A je tam zase: Na náměstí Kinských je znovu torzo tanku výtvarníka Černého

Jak se na umístění torza tanku díváte?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na pražské náměstí Kinských nainstaloval výtvarník David Černý torzo tanku, které ční ze země. Zelený tank s bílým pruhem, kterým byla označena technika invazních armád v srpnu 1968, bude na náměstí do středy.

Černý před deseti lety k výročí 40 let od sovětské okupace instaloval na Smíchově tank zahrabávající se do země.  "Dočasně umístěn.....tak tomu říkali," uvedl nyní k fotografii objektu na sociální síti Černý.

Umělec odkazuje na tvrzení o dočasném umístění vojsk Varšavské smlouvy na území Československa, které zde zůstaly od srpna 1968 do pádu režimu. Poslední vojáci okupačních vojsk odešli z Československa 21. června 1991.

Je to naprosto v pořádku

"Pan David Černý požádal městskou část o povolení k natáčení 21. a 22. srpna. V té žádosti uvedl, že jednou z rekvizit bude i tank, tudíž ze strany úřadu Prahy 5 je veškerá instalace pro dnešní a zítřejší den naprosto v pořádku," řekl mluvčí radnice Prahy 5 Jakub Večerka s tím, že na náměstí se zatím objevil pouze tank.

Tank na Smíchově stál jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Čin vyvolal pozdvižení a obrněnec brzy získal zpět svou původní barvu. Černý čelil obvinění z výtržnictví, kauza pak skončila u přestupkového řízení, které se neslo v odlehčeném duchu, od starosty Prahy 5 dokonce dostal recesní plaketu.

Myšlenka vyhrála

Narůžovo natřený tank - netypickou barvu mu již v květnu 1991 vrátila skupina poslanců Federálního shromáždění - skončil v lešanském vojenském muzeu. Černý se k tanku vrátil o deset let později, když chtěl na náměstí umístit jeho torzo, radnice ale souhlas po negativních reakcích ruského velvyslanectví i tehdejšího premiéra Miloše Zemana zrušila.

Výtvarník se však myšlenky nevzdal a 21. srpna 2008, v den 40. výročí sovětské okupace, růžový tank na Smíchov opět přivezl - tedy jen jeho zadní část, celé dílo tak vypadalo, jako by se tank zahrabával do země.

Pražské barikády. Den, kdy se bojovalo kameny proti tankům. Čtěte zde.