Stromy u silnic stále mizí. Krajinu už nechrání před dopady klimatické změny, důsledky mohou být tragické

Proč jsou stromy u sinic tak důležité?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Krajské správy silnic v České republice vloni za pokácené stromy vysázely téměř  stejné množství nových stromků. Oproti předchozím letem se však nejedná o obrat k lepšímu. V osmi krajích výrazně převažovalo  kácení a 71 % mladých stromků bylo vysázeno jinde než u silnic, kde se kácelo. Pokud bude tento trend pokračovat, budoucnost příliš růžová není.

Správci komunikací v loňském roce pokáceli zhruba 16 tisíc stromů a vysadili 14,5 tisíce. Po dlouhé době se jedná o téměř vyrovnaný stav. Podle údajů krajských správ údržby silnic se nejvíce sázelo ve Středočeském (2 650 vysazeno, 390 vykáceno), Libereckém kraji (5 177 vysazeno, 1 838 vykáceno) a na Vysočině (2 033 vysazeno, 1 991 vykáceno).

Nejvíce stromů zmizelo v Plzeňském (52 vysazeno, 1 271 vykáceno), Zlínském (51 vysazeno, 641 vykáceno) a Pardubickém kraji (101 vysazeno, 1 105 vykáceno). Od roku 2003 stále vede kácení. Ubylo 233 tisíc a vysazeno bylo  jen 145 tisíc stromů, což odpovídá 2 vysazeným stromům za 3 pokácené.

Nejlépe je na tom Středočeský kraj, kde za každý vykácený strom silničáři vysadili 7 nových opět podél silnic. Na opačném konci žebříčku je Plzeňský kraj s jediným vysazeným stromem za 24 poražených. Z české krajiny i nadále mizí levná a účinná ochrana před extrémními teplotami a suchem i naše historické dědictví.

Proč sázet nové stromy?

"Vláda přijala plán adaptace na změnu klimatu, ve kterém systematickou výsadbu kolem silnic požaduje. Už od loňského roku jsme očekávali obrat k lepšímu, avšak většina regionů se stromů naopak zbavuje. Stromy přitom pomáhají chladit vzduch a zadržovat vodu, což bychom během letošního sucha a nekončících veder potřebovali jako sůl," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová ze společnosti Arnika.

Správně vysazované a udržované stromy podél silnic jednoznačně zmírňují důsledky extrémních výkyvů počasí. Chrání vozovky i okolní krajinu před horkem, během přívalových dešťů zpevňují zem a zadržují vodu, v zimě chrání před silnými větrnými poryvy a sněhovými jazyky. Silničáři přitom v roce 2017 vysadili 71 % stromů jinde než v místě kácení. Z 5 177 sazenic v Libereckém kraji se loni pouze 41 stromků vrátilo k silnicím. Naopak silničáři ve středních Čechách vysadili celkem 2 650 stromů a všechny podél silnic.

Pomohla by změna zákona

Sázení stromů podél cest nadále komplikují hlavně vlastnické vztahy. Vhodné pozemky vlastní většinou soukromníci, kteří náhradní výsadbu často nepovolují. Pomohla by změna zákona, která umožní správcům silnic pozemky vykupovat.

"Vláda slíbila, že koncem letošního roku budou mít silničáři návod, jak dále sázet a pečovat nejen o stromy podél silnic a železnic, aby chránili před negativními dopady změny klimatu. Věříme, že návod pomůže k návratu stromům podél cest, kam patří," uzavírá mluvčí Arniky Jiří Kaňa.

Zdeněk Hřib: V Praze vysázíme milion stromů, cílem je ochladit město. Čtěte zde.