Nový park a sportovně relaxační zóna v Praze: Minimální zatížení přírody i spásání kozami či ovcemi

Občané Prahy 5 se mohou těšit na nový park a relaxační zónu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pražský magistrát postupně vykupuje pozemky na stolové hoře Vidoule v Praze 5. Zastupitelé ve čtvrtek schválili výkup dalších pozemků za zhruba 23 milionů korun, už koncem loňského roku Praha odkoupila parcely za asi 115,5 milionu. Jak sdělil místostarosta Prahy 5 Martin Slabý, městská část tam chce vybudovat park a sportovně-relaxační zónu. Na jeho podobu připravuje studii, začít by se mohlo příští rok.

Stolová hora Vidoule je dominantou přírodního parku Košíře-Motol, který je mezi Košíři a Butovicemi. Podle Slabého magistrát ještě čeká výkup třetí velké části pozemků. Mluvčí magistrátu Vít Hofman k tomu uvedl, že město nyní o odkupu jedná se společností Finep, která na parcely má předkupní práva.

Město by mělo vlastnit až tři čtvrtiny kopce

Po dokončení transakce bude město podle Slabého vlastnit asi 70 procent celého kopce. "Poté budeme vykupovat parcely od drobných vlastníků," uvedl. Dodal, že radnice už má připraven návrh studie, který tento týden prezentovala veřejnosti. "Teď nás čekají dvě nebo tři veřejné prezentace, abychom posbírali poslední připomínky a náměty, aby ten kopec byl skutečně vytvářen v souladu s přáním občanů," řekl místostarosta.

Městská část nyní čeká, až mu Praha svěří do správy první část pozemků. Podle Hofmana magistrát s převodem souhlasil a nyní se na něm pracuje. Slabý odhadl, že s prvními úpravami by se mohlo začít v příštím roce.

Místo zástavby má vzniknout park i relaxační zóna

Podle návrhu studie má v přírodní památce, kde v minulosti developerské firmy usilovaly o zástavbu, vzniknout zóna určená pro sportovní aktivity a odpočinek. V plánu je zřízení venkovních sportovišť, nové cesty, výsadba zeleně nebo využití starých protileteckých bunkrů, které se na kopci nacházejí. "Budeme se snažit co nejméně lokalitu zatěžovat, počítá se se spásáním trávy kozami nebo ovcemi," dodal Slabý.

Hitlerův nedokončený most. Vodní nádrž Švihov skrývá záhadnou stavbu. Více čtěte: ZDE.